Afbeelding
Gemeente Utrecht

Stadsbaantunnel dicht in augustus en september

Beplating

Brandwerend

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > De planning voor het extra brandveilig maken van de Stadsbaantunnel in Leidsche Rijn gaat er anders uitzien.


Het werk duurt vier weken en de gemeente dacht de zomervakantie mooi te kunnen gebruiken voor het aanbrengen van de noodzakelijke nieuwe brandwerende beplating. Minder verkeer en dus minder overlast, maar dat gaat niet lukken. De tunnel gaat vier weken helemaal dicht en dat heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van omwonenden, bedrijven en instellingen in de omgeving.
'De brandwerende beplating kan echter niet eerder geleverd worden dan de tweede helft van augustus 2020. Het lukt daarom waarschijnlijk niet om de uitvoering van het project volledig in de zomervakantie te laten vallen. Er worden daarom tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen in de periode dat er gewerkt wordt aan de tunnel. Vooralsnog zien we geen belemmeringen in verband met de coronacrisis voor de productie en levering van de platen', zo laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. 'Hetzelfde geldt voor de doorlooptijd van de aanbesteding. Gezien de situatie houden we een slag om de arm met betrekking tot de daadwerkelijke start van de werkzaamheden.'
De precieze planning volgt dus nog. De al eerder aangekondigde maatregelen zijn nodig omdat vorig jaar naar aanleiding van een andere brand uit hitteproeven bleek dat de Stadsbaantunnel inderdaad deels niet voldoet aan de eis van 120 minuten brandwerendheid. 'Totdat deze maatregelen zijn gerealiseerd, zijn nog altijd de tijdelijke, extra beheersmaatregelen van kracht. De Veiligheidsregio Utrecht houdt bijvoorbeeld rekening met de verminderde hittebestendigheid van de SBT in hun incidentbestrijdingsplan', aldus het college. Er zijn begin dit jaar geluid- en trillingproeven geweest. 'Uit de bevindingen blijkt dat de werkzaamheden op twee specifieke plaatsen hoorbaar zijn in het bovengelegen appartementencomplex. Daarom hebben wij besloten om werkzaamheden aan deze specifieke plaatsen alleen overdag te laten plaatsvinden. Dit is opgenomen in de eisen aan de aannemers. De bewoners hebben aangegeven dat uitvoering van de overige werkzaamheden wat hen betreft zowel ’s avonds als ’s nachts kan plaatsvinden. Dit alles om de periode van sluiting van de SBT zo kort mogelijk te houden', aldus het college. 'We zullen de VVE nu informeren over ons streven om de tweede helft van augustus 2020 te starten met de uitvoering.' aldus het college in de brief.