Afbeelding
Straatnieuws

Noodloket Straatnieuwsverkopers nu open

Verkoper krijgen verlies aan inkomsten gecompenseerd

UTRECHT > De verkopers van Straatnieuws krijgen hun inkomen van de verkoop van Straatnieuws volledig gecompenseerd.


Stichting Straatnieuws heeft het initiatief genomen om een noodloket voor deze kwetsbare groep Utrechters te openen, de gemeente Utrecht betaalt de compensatie. Wethouder Maarten van Ooijen steunt het initiatief van harte: ‘Juist deze kwetsbare groep verdient de noodzakelijke ondersteuning. Gelukkig kunnen we die in goede samenwerking met Straatnieuws bieden’.
Het noodloket gaat woensdag 15 april om 10.00 uur open op de Stadsbrug en sluit op het middaguur. Daarna is het loket wekelijks open, in ieder geval tot 1 juni.
Per 16 maart heeft Stichting Straatnieuws Utrecht besloten te stoppen met de distributie van haar krant vanwege de risico’s voor de gezondheid van haar vrijwilligers. Een moeilijk besluit omdat een al kwetsbare groep mensen hierdoor direct getroffen werd.
Door de sluiting is het contact met een deel van verkopers verloren gegaan. Met behulp van de website (waar een meldpunt voor verkopers is opgenomen), Facebook en het uitgebreide netwerk van formele en informele contacten is Straatnieuws bezig dit contact te herstellen. Na contact volgt een uitnodiging langs te komen. Zij krijgen dan hun uitkering in delen uitgekeerd, zodat ze weer terugkomen op de Stadsbrug. Zo komen ze vaker in beeld bij de stichting en kan er zo nodig aanvullende hulp geboden worden.
De krant is nu omgevormd tot Straatnieuws Online. Op www.straatnieuws.nl vindt u Straatnieuws in een nieuw jasje. Met behulp van vele vrijwilligers zijn er verhalen gemaakt over verkopers en dak- en thuislozen in de coronatijd. Dit nieuws wordt dagelijks aangevuld. Op de website is ook een donatieknop te vinden die veel Utrechters al hebben gevonden om de straatnieuwsverkopers te ondersteunen.