Brand

LEIDSCHE RIJN > Bij een brand op een parkeerplaats in Leidsche Rijn zijn in de nacht van zondag op maandag meerdere auto's en een kleine vrachtwagen uitgebrand. Ook ging een boom op de parkeerplaats bijna in vlammen op. De brandweer was er op tijd bij om dit te voorkomen.
De brand ontstond vannacht rond 2.00 uur op de Kanaalzichthof. Dit stukje van Utrecht zit ingeklemd tussen Leidsche Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal.
De vlammen legden uiteindelijk een auto en een kleine vrachtwagen in de as. Een tweede auto raakte zwaar beschadigd. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op andere dichtbij staande auto's. De politie onderzoekt nog hoe de brand is ontstaan.


Vuurwerk

UTRECHT > Als het aan het Utrechtse college ligt, komt er geen lokaal verbod op consumentenvuurwerk. Dat antwoordt het college op een initiatiefvoorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren. In dat voorstel wilden de partijen het afsteken van vuurwerk binnen de gemeentegrenzen verbieden door de Algemene plaatselijke verordening (APV) aan te passen. Het college zegt sympathiek tegenover het voorstel te staan. Een lokaal verbod is alleen op dit moment niet wenselijk. Als elke gemeente zijn eigen regels gaat hanteren, wordt het volgens het college voor bewoners onduidelijk welke maatregelen waar precies nog gelden. Doordat het vuurwerk nog wel gewoon verkocht mag worden, zou ook de verleiding blijven bestaan om het af te steken. 'Wij steunen een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk, maar geen lokaal verbod', schrijft het college dan ook. 'Hoe duidelijker en eenduidiger het verbod, hoe beter het is te handhaven.' Het antwoord van het college is een advies. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of het initiatiefvoorstel wordt aangenomen.