Rookvrije speelplekken in fasen ingevoerd

Gemeente wil wel naar Rookvrije Generatie

LEIDSCHE RIJN > Het kan nog even duren voordat alle speelplekken in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens ook officieel rookvrij zijn.


Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de fracties GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en Student & Starter. De partijen zijn bang dat nu alle schoolpleinen rookvrij worden, de rokende leerlingen komend schooljaar uitwijken naar speeltuintjes. Het college wil dat ook niet, maar kiest voor een verbod aan het begin van het schooljaar. 'We kiezen we voor het gefaseerd rookvrij maken. We starten in de wijken Overvecht en Noordwest. Een planning is op dit moment moeilijk te maken. Het hangt onder andere af van de ontwikkelingen rondom Covid-19', aldus het college. 'Wij staan achter het doel om onze jeugd rookvrij te laten opgroeien, daar passen rookvrije speelplekken bij. Wij zijn daarom ook partner van ‘(op weg naar) een Rookvrije Generatie’. Er zijn verschillende soorten speelplekken: beheerde speeltuinen, blokplekken en buurtplekken. De 21 beheerde speeltuinen zijn allemaal rookvrij. Dit is een subsidievoorwaarde. Daarnaast zijn er nog ongeveer 750 speelplekken: de zogenaamde blokplekken en buurtplekken. Dit zijn speelplekken in de openbare ruimte. Het beheer valt onder de gemeente.
'We gaan in de wijken Overvecht en Noordwest samen met partners in die wijken kijken hoe we op eenvoudige wijze bezoekers kunnen verleiden om niet te roken op de speelplek. De aanpak kan per plek verschillend zijn. De opgedane ervaringen kunnen wij vervolgens gebruiken bij het rookvrij maken van speelplekken in andere wijken. Daar waar mogelijk zullen we ook kinderen betrekken bij de invulling in de wijken', aldus het college.