Brandgevaar parkeergarage Leidsche Rijn Centrum

Oplaadpunten elektrische auto's risico volgens PVV

LEIDSCHE RIJN > De PVV in de Utrechtse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de brandveiligheid in de Utrechtse parkeergarages.


In veel Utrechtse parkeergarages is er al de mogelijkheid om een stekkerauto op te laden en de PVV wijst in schriftelijke vragen op de gevaren bij een brand door kortsluiting. 'Dit ook omdat laadpalen vaak geclusterd zijn op één plek en elektrische auto’s moeilijk te blussen zijn door hun plek in de parkeergarage. Bijvoorbeeld ook in de parkeergarage onder Leidsche Rijn Centrum bevinden de oplaadplekken voor stekkerauto’s zich helemaal achterin de parkeergarage en niet nabij de ingang', zo stelt PVV-raadslid Henk van Deun. Hij wil dat de laadpalen bij de ingang van de parkeergarages komen te staan., zodat de brandweer bij een eventuele calamiteit er sneller en makkelijker bij kan komen. Ook moet nog beter naar de brandveiligheid worden gekeken. 'Is het college bereid om samen met de brandweer en eventuele eigenaren van Utrechtse parkeergarages in overleg te treden, met als doel om alle Utrechtse parkeergarages aan de richtlijnen te laten voldoen?' zo is de vraag van de PVV.
'Elektrische auto’s die in brand raken, zijn bijna niet te blussen anders dan door totale onderdompeling in een bak water, waarbij het dan nog 80 uur duurt voordat de accu geen reactie meer vertoont. Gelet op de nieuwe bevindingen over het blussen van elektrische auto’s en de nieuwe inzichten/criteria voor de plaatsing van laadpalen in ondergrondse garages, vindt het college de Utrechtse parkeergarages nu brandveilig genoeg?'
En eigenlijk wil de PVV geen elektrische auto's in de parkeergarages totdat alles is uitgezocht en er geen grote risico's meer zijn.