Afbeelding
Gemeente Utrecht

Capaciteit buurtteams Jeugd en Gezin groter

Verstevigen samenwerking met huisartsen Utrecht

LEIDSCHE RIJN > De gemeente stelt extra capaciteit beschikbaar aan de buurtteams Jeugd en Gezin om te investeren in de samenwerking met de huisartsen.


Dat is de uitkomst van een pilot in zes Utrechtse huisartsenpraktijken, waarin werd gekeken naar vormen van extra ondersteuning op het gebied van jeugd- en gezinshulp in de praktijk. Alle betrokkenen - ouders, huisartsen, ondersteuners - zien de meerwaarde van die extra ondersteuning. De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor gezinnen voor lichamelijke en - net als de buurtteams Jeugd en Gezin - voor psychosociale klachten. De Huisartsen Utrecht Stad (HUS) gaven eind 2018 aan dat zij meer ondersteuning nodig hebben op het gebied van jeugd- en gezinshulp. Eind 2018 hebben de HUS, de gemeente en de buurtteams daarom afgesproken om een pilot te starten naar mogelijke varianten van ondersteuning op de huisartsenpraktijk. De pilot liep van april 2019 tot eind 2019. In de pilot zijn drie varianten geprobeerd: de inzet van een gezinswerker van het buurtteam, de inzet van een medewerker van Extr@ (specialistische jeugdhulp) en de inzet van een praktijkondersteuner huisarts (POH)-jeugd. Zes huisartsenpraktijken namen deel aan het project: vanuit Centrum, Utrecht Oost, Ondiep, Zuilen, Kanaleneiland en Leidsche Rijn.
Wethouder Jeugd Eelco Eerenberg: 'Alle mensen die betrokken zijn geweest bij deze pilot geven aan dat het vooral belangrijk is dát er ondersteuning is. En doordat het op een plek is die mensen kennen, de huisartsenpraktijk, is het enorm laagdrempelig. Zo kunnen kinderen en ouders met zorgen en vragen snel de weg naar de juiste zorg vinden en tegelijkertijd worden de drukke huisartsen wat ontlast.' Daarom stelt de gemeente de komende twee jaar zes fte's extra beschikbaar aan de Buurtteams Jeugd en Gezin om te investeren in de samenwerking met de huisartspraktijken.