Maarsseveense Plassen

MAARSSEN > Het Strandbad Maarsseveense Plassen had afgelopen week open moeten gaan. Helaas is het Strandbad vanwege de coronacrisis gesloten, in principe tot 1 juni. Het is nog niet bekend of het Strandbad op 1 juni ook echt open gaat. Dat hangt af van de dan geldende maatregelen en eventueel welke verplichte maatregelen er nodig zijn om veilig toegang te bieden voor publiek. De abonnementhouders zijn geïnformeerd over de uitgestelde opening.


Eikenprocessierups

DE MEERN > De gemeente ziet toch af van bestrijding van de eikenprocessierups bij de Tjepmaweg in De Meern. 'We willen in Utrecht minder gebruik maken van bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups tegen te gaan. Deze middelen doden namelijk niet alleen de eikenprocessierups, maar ook andere rupsen en vlinders. Omdat vogels en vleermuizen de eikenprocessierups en andere rupsen opeten, hebben zij minder voedsel en dat zorgt ervoor dat die vogels en vleermuizen een andere plek zoeken om te eten en zich te vestigen. Om dit te voorkomen, willen we veel meer gebruikmaken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat doen we al op een paar plekken in de stad, met nestkastjes voor kool- en pimpelmezen. We onderzoeken hoe we natuurlijke vijanden nog meer kunnen inzetten tegen de eikenprocessierups, zodat we steeds minder gebruik kunnen maken van bestrijdingsmiddelen. We hebben alle locaties met veel eikenbomen nog eens goed bekeken', aldus de gemeente. 'Zo ook de Tjepmaweg, omdat hier de afgelopen jaren relatief weinig meldingen van eikenprocessierups zijn gedaan, kiezen we ervoor hier niet te bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Wij houden de eikenbomen in Utrecht goed in de gaten. Als er (vanaf mei) nesten met eikenprocessierupsen worden gezien, dan zuigen we die weg. 'Ziet u een nest? Mocht u een nest tegenkomen, dan kunt melden via de Slimmelden app of via www.utrecht.nl/eikenprocessierups.


Fotowedstrijd

REGIO > Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. Maar hoe ziet jouw karakteristieke Nederlandse landschap er eigenlijk uit? En wat willen we in een tijd van veranderingen meenemen naar de toekomst? Doe mee aan de ‘Fotowedstrijd Landschapskunst’ van De Groene Koepel en wie weet hangt jouw werk straks in een tentoonstelling. Meedoen aan de wedstrijd is relatief eenvoudig. Fotografeer een plek die jou dierbaar is en die volgens jou een karakteristieke Nederlandse plek weergeeft. Je kunt dichtbij de beroemde inspiratiebronnen blijven, maar ook een geheel eigentijdse versie maken. Het is toegestaan om te fotoshoppen, een collage te maken of zelfs de foto te ‘mergen’ met een ander, zolang de basis maar jouw eigen foto blijft. Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury. De winnende werken krijgen een plek op de tentoonstelling op het Congres Natuurlijk Ondernemen op 29 oktober. Meedoen kan t/m 19 september via de website van De Groene Koepel.