Afbeelding

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beschermt Vinkeveense Plassen tegen brak water

VINKEVEEN > Komende week plaatst Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam in de Geer nabij de Geerbrug in Wilnis.


Deze dam houdt brak water tegen dat door een tekort aan regenwater oprukt richting de Kromme Mijdrecht, de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden. Dit zorgt voor een stremming van de Geer waardoor (plezier)scheepvaart niet door kan varen. Door zon, wind en weinig neerslag hebben de Vinkeveense Plassen veel water nodig.
Dit geldt ook voor de polders in deze omgeving. Ook stroomt brak en voedselrijk grondwater uit diepe polders richting deze kwetsbare gebieden. Voedselrijk en brak water zit tussen zoet en zout in en is slecht voor de landbouw, vissen en (water)planten.
Om schade te voorkomen plaatsen ze een tijdelijke dam en een pomp om de stroming tegen te houden en de waterkwaliteit van deze gebieden te beschermen.
Door het plaatsen van de tijdelijke dam kunnen bootjes vanaf 27 april niet meer door de Geer richting Breukelen, Vinkeveense Plassen of Kromme Mijdrecht varen. Kleine sloepjes kunnen alleen ten westen van de Geerbrug naar de Vinkeveense Plassen.
Vanaf de oostzijde van de Geerbrug is er een omvaarroute naar de Vinkeveense Plassen via het Amsterdam-Rijnkanaal. De doorgaande route vanaf de Kromme Mijdrecht naar het Amsterdam-Rijnkanaal is ter hoogte van de Geerbrug te Wilnis gestremd.
Grotere schepen moeten omvaren via Uithoorn, Amsterdam, Weespertrekvaart en de Vecht. Deze schepen moeten rekening houden met een omvaartijd van 4 uur.
Om de gebruiker te informeren zal Waternet op diverse locatie informatieborden laten plaatsen. Het waterschap is achter de schermen druk bezig met een permanente maatregel om dit water tegen te houden.