Burgemeester Reinders luistert naar de rappende jongeren.
Burgemeester Reinders luistert naar de rappende jongeren.

Rap en videoclip over 75 jaar vrijheid

Burgemeester

Jongeren

Door Ryan Poll


STICHTSE VECHT > Rappen, monteren en regisseren. Jongeren uit Stichtse Vecht doen het allemaal zelf bij het maken van een rap en bijbehorende videoclip over 75 jaar vrijheid.


Ook burgemeester Ap Reinders doet mee aan het project en heeft een rol in de clip. De jongeren maken het project in opdracht van de gemeente, die een filmpje wilde voor 4 en 5 mei.
‘Een eervolle opdracht’, zegt regisseur Daniël Nussbaum. ‘Ik wilde iets speciaals maken. Anders dan normaal. We hebben daarom een rap opgenomen, waarbij we een passende videoclip hebben gemaakt.’ Lang de tijd om alles in elkaar te zetten, had de groep niet. ‘Vorige week kregen we te horen dat we mochten starten met het project. We hebben dus flink moeten doorpakken’, vertelt Wout Koning, die de beat van het nummer heeft gemaakt.
In de rap gaat het niet alleen over 75 jaar vrijheid. Ook de coronacrisis komt aan bod. ‘We hebben die twee onderwerpen gecombineerd. Dat is aardig gelukt. Ik ben trots op het eindresultaat’, aldus rapper Tibor. Welke titel het nummer krijgt, is nog even afwachten. ‘Daar gaan we nog goed over nadenken.’

De videoclip is dinsdag opgenomen. De crew streek onder andere neer in de Willink van Collenstraat in Breukelen, waar een scéne werd gedraaid. De jongeren kregen hier hulp van politie Stichtse Vecht. Wijkagenten Nadya Kihel en Stefan van Wijk boden in de scène hulp aan een slachtoffer dat gewond op de grond lag. De twee gingen volledig op in hun rol. ‘We zijn blij met de uitnodiging van de jongeren. Het is leuk om een steentje bij te dragen aan de clip’, zeggen de agenten.

In het voormalig gemeentehuis in Boom en Bosch werd het laatste deel van de clip gedraaid, met in de hoofdrol burgemeester Ap Reinders. In de betreffende scène zat Reinders in zijn werkkamer aan tafel met rapper Tibor. ‘Het was een passieve rol, waarin ik vooral aandachtig luisterde naar Tibor en instemde met zijn boodschap’, vertelt Reinders. Hij is trots op het initiatief van de jongeren. ‘Ze hebben zich volledig ingezet voor het project. En met resultaat, want de rap klinkt geweldig.’ Bij burgemeester Reinders smaakt het acteerwerk naar meer. ‘Als het contract uit Hollywood binnenkomt, moet ik misschien maar overwegen om de acteerwereld in te gaan’, grapt hij. De jongeren waren te spreken over de acteerkunsten van Reinders. ‘Als hij hier geen Oscar mee wint, dan weet ik het niet’, lacht Nussbaum, die blij is met de hulp van de burgemeester. ‘Een enorme eer dat hij tijd voor ons heeft gemaakt. Echt tof.’ De videoclip is vanaf 4 mei te zien, onder andere op de social mediakanalen van gemeente Stichtse Vecht. Benieuwd naar de acteerkunsten van burgemeester Ap Reinders? Kijk dan naar de video op

www.varnws.nl bij Nieuws

Afbeelding