Fien (9) tekent de decoratie voor opa Reinold.
Fien (9) tekent de decoratie voor opa Reinold.

Reinold, ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

Hoge onderscheiding

Carillon op De Haar

Door Dries van Dijk


REGIO > Spreken met een ridder. Kersvers! Kan vaker, maar een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, die zoek je jaarlijks met een kaarsje. Zeven in Nederland, één in het Stichtse.


Woerdens burgemeester Molkenboer belde de gewezen directeur Nieuwe Vaart, school voor Muziek en Dans, Reinold van Zijl op in zijn huis in Harmelen.

Reinold schrok, eega Marijke, op de hoogte, zei: ‘Burgemeester aan de lijn.’ ‘Wat is er, iets mis?'
De stem: ‘Het heeft de Koning behaagt…… ja toen wist ik wel, hoe laat ‘t was.’ Verwacht? ‘Nee, nee. Een decoratie in de Orde van de Nederlandse Leeuw, nee! Waarom denk jij, dat ik deze hoge onderscheiding heb gekregen?’

Typisch Reinold: aangaan, delen, verbinden, in grote liefde muziek onderwijzen, kunstonderwijs in een grote school verzorgen en organiseren. Nu deze helft in rust!
De decoratie treft Reinold in full swing. In zijn liefde voor alles, maar dan ook alles wat het carillon betreft. De agenda staat vol, de schuur staat ook vol met bouwhout voor zijn bijzondere carillon-stokkenklavieren, machines op scherp. Het is een full time beroep.

In beide edities volgt VARnws al jaren ontwikkelingen van de 50-jarige ‘muziekschool’. Reinold vertrok eind vorig jaar na de jubileumviering als daverend slotakkoord. Veertig jaar docent, vanaf ‘92 directeur.

Dé motor van een betrokken korps zzp-leraren, door alle stormen van overheidsbezuinigingen, bezieling biedend aan duizenden leerlingen, deelnemers muziekkorpsen, vorming tot zelfstandig muzikant en -leraar. De zoon van schoolstichter Abraham Feijten zag Reinold, als spin in het cultureel webwerk in Vecht- en Rijnstreek, als ‘dóórzetter.

Is dat genoeg voor een ridderorde? Nee! Reinold componeerde liefde voor muziek en carillon tot een spetterend slotakkoord: een musical over de geschiedenis van Haarzuilens in het park van Kasteel De Haar.
Hij verenigde sponsors, kasteel en Koninklijke gieterij Eijsbouts uit Asten, bouwde zelf ‘t klavier, liet 14 klokken gieten en hergebruikte het verdwenen klokkenspel van de Nieuwe Vaart tot volwaardig carillon op het Châtelet, beierend rond De Haar.
Hij bouwde een mobiel carillon voor André Rieu’s orkest, dat viermaal de aarde rondreisde, nu verstomd door corona. Hij ontwierp een ‘lijnstokkenklavier’, waardoor beiaardiers klokken met allerlei trillers laten klinken. Hij hoopt dat er een klok, een bel dus, rolt uit een 3D-printer. Hij ontwierp klein klokkenspel, dat in school door net afgestudeerde beiaardiers kan worden benut. De jeugd verbinden en onderwijzen.

Dan mag je ridder worden, tussen 5 Prof Dr Ingenieurs van universiteiten en acteur H. Kesting. Maar niet zonder Marijke. Hij gooit haar concept voor zijn speech weg, maar Marijke hoort later haar woorden in zijn mond echoën.
Foto? ‘Neem de tekening van kleindochter Fien voor jouw decoratie, achter, op de tuintegels!’