Aanvraag voor aardgasvrije proeftuin Utrecht Science Park

Andere vorm van energie voor studentenwoningen

UTRECHT > Utrecht vraagt het Rijk om een bijdrage van 5 miljoen euro om het Utrecht Science Park versneld aardgasvrij te maken.


De Universiteit Utrecht wil het Willem C. van Unnikgebouw, Educatorium en Marinus Ruppertgebouw uiterlijk in 2028 van het gas halen, het Universitair Medisch Centrum Utrecht wil dit doen in een deel van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Verder onderzoek is nodig om te zien of ook andere gebouwen en kantoren in het gebied kunnen worden verduurzaamd en zijn te verwarmen en koelen zonder aardgas. Op het Utrecht Science Park zijn 128 bedrijven en 2.600 studentenwoningen. Het grootste deel van de energie die zij nodig hebben, wordt nu nog geleverd door (aard)gasgestookte ketels en centrales. Zowel de universiteit als het UMC Utrecht hebben de afgelopen jaren al veel gedaan om te verduurzamen. Zo hebben beide organisaties in 2016 samen 7.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Ook voeren ze bij renovaties energiebesparende maatregelen door.
Met een financiële bijdrage van het Rijk kunnen zij hun gebouwen verregaand energiezuinig maken en zo geschikt maken voor warmte-koudeopslag (WKO). Dit is een duurzame methode om energie op te slaan in de bodem en daarmee gebouwen te verwarmen of te koelen. Mogelijk kunnen ook Hogeschool Utrecht en Stichting Studentenhuisvesting aanhaken op een WKO-net. Veel van de gebouwen zijn onderling verbonden via de energienetten. Daarom is ook budget gevraagd voor onderzoek naar een mogelijke uitbreiding en koppeling van WKO-netten in het hele gebied.
Bestaande gebouwen aansluiten op WKO is al complex, maar toepassing op grote schaal is zeer innovatief. De opzet is het proeftuin-plan tussen nu en 2028 te realiseren.