Voorkeursmodel vastgesteld voor nieuw stationsgebied

WOERDEN > Als het aan het college ligt, krijgen water en groen een belangrijke rol in de toekomstige ontwikkeling van het stationsgebied.


Voetgangers en fietsers krijgen de ruimte, voor auto's is een kleinere rol weggelegd. Een spectaculaire verbrede onderdoorgang moet het noorden en zuiden van Woerden met elkaar verbinden tot één samenhangend geheel. Aan de totstandkoming van het voorkeursmodel ging een uitgebreid participatietraject vooraf. Het is nu aan de raad om over dit voorkeursmodel een besluit te nemen. Het voorkeursmodel bevat een aantal basiskeuzes, maar is nog vrij globaal. Wel is er één voorbeeld uitgewerkt van hoe het gebied er zou kunnen uitzien. Het voorkeursmodel combineert het beste uit twee eerdere modellen: de Blauwe Poort waarin het water centraal stond en de Groene Poort met het groen als belangrijkste drager. Tijdens een werkatelier eind januari hebben ruim 130 belangstellenden hun opmerkingen en tips gegeven over deze twee modellen. Die reacties zijn verwerkt en hebben geleid tot het huidige voorkeursmodel met water én groen.
Het ontrafelen van de verkeersknoop bij het station is essentieel voor het succes van het gebied. In het voorkeursmodel staan langzaamverkeersroutes daarbij centraal. Op termijn zou zelfs de Polanertunnel kunnen worden afgesloten, op voorwaarde dat er wel elders een goede ontsluiting moet zijn gerealiseerd. Het stationsgebied kan dan echt een levendige entree worden met een eigen identiteit. Water en groen zijn daarbij van oudsher belangrijke, verbindende elementen. Lees meer

op www.varnws.nl bij Nieuws