Máximapark steeds meer in trek bij Utrechters

Groen

Scholen

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Afgelopen jaar groeide Utrecht met ongeveer 4.800 inwoners en telde 357.719 inwoners op 1 januari 2020. Hiermee is Utrecht de tweede snelst groeiende stad van Nederland.


Dit blijkt uit de nieuwe Utrecht Monitor 2020. De monitor geeft het beeld van 2019. De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op de samenleving. De gemeente werkt momenteel aan een trendrapport waarin actuele cijfers over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus worden opgenomen. Dit trendrapport verschijnt voor de zomer.

Voor Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn een paar opvallende cijfers en trends. Bij groen scoren Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn hoog in de lijst, vooral als het gaat om parken. Van de Utrechters van 16 jaar en ouder is driekwart (73%) tevreden over de parken in de eigen buurt. In Vleuten-De Meern zijn inwoners hierover het meest positief (83%). De ligging bij het Máximapark en de Haarrijnseplas spelen mogelijk mee bij deze beoordeling. Ook in Oost (81%) is acht op de tien Utrechters te spreken over het park in de buurt. In de wijken Zuidwest (55%) en Binnenstad (57%) is de helft van de bewoners hierover te spreken is. Het Máximapark (26%), Griftpark (25%) en Wilhelminapark (23%) zijn door de meeste Utrechters genoemd als groengebieden in de stad om te recreëren. Ook in 2015 waren dit de populairste groengebieden in de stad. Het Máximapark is tegelijkertijd meer in trek geraakt onder Utrechters. Ook in het onderwijs zijn er verschuivingen in trends en gaan aanzienlijk minder leerlingen in het voortgezet onderwijs naar scholen buiten Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn, zoals het Niftarlake College in Maarssenbroek. Leerlingen kunnen binnen de gemeente Utrecht kiezen tussen 19 scholen voor voortgezet onderwijs, variërend van praktijkonderwijs tot gymnasium en vijf scholen voor speciaal voortgezet onderwijs. Van alle Utrechtse leerlingen volgt bijna driekwart (73%) voortgezet onderwijs in Utrecht en ruim een kwart (27%) buiten Utrecht. Het aandeel Utrechtse leerlingen dat voortgezet onderwijs buiten de gemeente Utrecht volgt neemt de laatste jaren af (in 2014/’15 was dit nog 32%). Deze leerlingen bezoeken met name scholen in Stichtse Vecht, Woerden, De Bilt, Zeist en Nieuwegein. Het zijn vooral leerlingen uit Vleuten-De Meern die een school buiten de gemeentegrenzen bezoeken; 36% van de vo-leerlingen uit deze wijk gaan naar een middelbare school buiten Utrecht. Op afstand volgen Noordoost (16%) en Leidsche Rijn (14%).