De Heldinnenlaan krijgt fors meer verkeer te verwerken.
De Heldinnenlaan krijgt fors meer verkeer te verwerken.

Meer verkeer op de Heldinnenlaan

Maarssenbroek

Woningbouw

Door Ed Kamans


VLEUTEN > Het viaduct Willy Posthumushaghe bij de nog te bouwen woonwijk Haarrijn tussen Vleuten en Maarssenbroek is volgende maand klaar.


En dat is maar goed ook, want het wordt de komende jaren een stuk drukker in het gebied. Het aantal verkeersbewegingen, vooral van auto's, op de Heldinnenlaan gaat de komende jaren fors toenemen. De weg tussen de A2 en de Haarrijnseplas is al de toegang tot het verder groeiende bedrijventerrein, de recreatieplas en naar de A2. En daar komen dus de nieuwe woonwijken Haarzicht en Haarrijn ook nog bij. Het forensenverkeer uit de twee wijken moet bij voorkeur de Schoolstraat in Vleuten mijden en sluipen via de Brink in Haarzuilens is helemaal uit den boze.

En dan komen er dagelijks in de ochtendspits nog eens ruim duizend auto's bij uit Maarssenbroek als de verkeersplannen van de gemeente Stichtse Vecht doorgaan. Het zijn vooral forenzen, die de A2 richting Den Bosch zoeken en niet meer via de Zuilense Ring gaan. De gemeente wil een deel van de Maarssenbroekseslag afsluiten vanwege woningbouw in de nieuwe wijk Haagstede bij de Floraweg. Het verkeer voor de A2 naar Amsterdam rijdt dan deels om naar de andere kant van de Ruimteweg. Een ander deel van de verkeersstroom gaat via Lage Weide naar de oprit naar de A2 en dus ook deels naar Vleuten via de Heldinnenlaan. 'Met name op de Heldinnenlaan is er relatief een forse toename. De intensiteiten verdubbelen', zo staat in het verkeersonderzoek van de gemeente Stichtse Vecht. De route wordt nu al gebruikt door Maarssenbroekers, die het weven bovenop de drukke Zuilense Ring vervelend en gevaarlijk vinden en ook doorrijden via de Stadsbaantunnel naar de volgende oprit of naar de stad komt meer in zwang. Stichtse Vecht en de stad hebben wel overleg over de nieuwe verkeersstromen.

Overigens is het nog niet zeker dat de plannen op korte termijn doorgaan. Deze maand praat de politiek in Stichtse Vecht over de afsluitingen en de gevolgen van het verkeersplan en de woningbouw. Veel inwoners van Maarssenbroek zijn niet blij en ook veel fracties zetten vraagtekens bij de gevolgen.

In ieder geval is het viaduct dan al klaar voor de nieuwe woonwijk Haarrijn. 'We trekken de Kate ter Horstsingel dan onder het viaduct door. Dit wordt dan de route naar de toekomstige woonbuurt Haarrijn. Ook verbinden we hiermee het noordelijke met het zuidelijke deel van Bedrijventerrein Haarrijn.', aldus de gemeente Utrecht.
De komende jaren zal in ieder geval het verkeer rond de Heldinnenlaan toenemen, ook zonder de stroom auto's uit Maarssenbroek. Er wordt ook nagedacht over een rotonde tussen de Maarssenseweg en Heldinnenlaan, ook voor de veiligheid van fietsers.