Oud-burgemeester Westra krijgt een eigen straat

VLEUTEN-DE MEERN > De hele discussie over gekke straatnamen in met name nieuwbouwwijken in Leidsche Rijn en Vleuten heeft wel opgeleverd dat er nu toch een straat vernoemd gaat worden naar oud-burgemeester Jan Westra.


De laatste burgemeester van zelfstandig Vleuten-De Meern, die tegen de annexatie door de stad was, overleed vorig jaar op 76-jarige leeftijd. Vorige maand stelde de VVD samen met CDA en ChristenUnie vragen over het hele straatnamenbeleid. Ook over het verdwijnen van Anne Frank uit de straatnamen omdat het plein moest plaatsmaken voor een busbaan.
De VVD stelde nog voor om het Berlijnplein in Leidsche Rijn om te dopen tot Anne Frankplein, maar dat gaat niet gebeuren omdat het veranderen van de naam van wegen en pleinen veel gevolgen heeft. Maar Anne Frank komt terug in de nieuwe wijk Merwerdekanaalzone, daar wordt een boulevard naar haar vernoemd, zo blijkt uit antwoord op de vragen.
'De Utrechtse verzetshelden zullen hier in het eervolle gezelschap van Anne Frank verkeren', zo schrijft het college. 'In de Heldinnenbuurt in Haarrijn vernoemen we straten exclusief naar vrouwen. Hier zullen onder andere voormalig burgemeester Annie Brouwer-Korf en oud-wethouder Wil Velders-Vlasblom vernoemd worden; oud-burgemeester Jan Westra zal, wanneer de gelegenheid zich voordoet, in Vleuten of De Meern vernoemd worden.'
'Zeer zeker ook blij! Goed ook dat de straatnamencommissie eindelijk het advies van bewoners opvolgt', aldus voorzitter Oskam van de Historische vereniging.