In de Veldhof speelt Advocaat met Slagroom voor bezoekers die achter de ramen staan. Foto: Hans den Hartog
In de Veldhof speelt Advocaat met Slagroom voor bezoekers die achter de ramen staan. Foto: Hans den Hartog

Cultuursector krabbelt langzaam op

Het begint weer

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > De creatieve stroom zit in een meander. Soms rare kronkel. Hoe smaller de stroom, hoe groter de kracht. Soms een dam. Dat beeld duikt op uit gesprekken met cultuurmensen uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

Klarinettist, percussionist, componist Steven Kamperman ervaart weer druk op de ketel! ’Nu wel. Twee maanden heel erg rustig. Stiekem ook prettig: eindelijk tijd voor bijzondere klussen, die al lang wachtten. In een opera libretto gedoken. Research. Nu weer georganiseer!’

Steven blijft straf dagelijks tussen 8.00 en noen componeren, ’s middags regelen! Vanaf 13 maart had hij maanden de tijd voor achterstallige administratie. Nu organiseren, optredens, een cd-presentatie verdween in corona, oppakken! ‘Reflexions of Duke’ in de schijnwerpers. Duke Ellington-stukken, in verrassende jas gestoken door Het Orgel Trio. Kerkorgel en Duke! Kerk en gospel is een doorwrochte combi, maar kerkorgel? Verrassend. Met klarinet en contrabas. Extra met trompet en trombone: een heuse mini-orgel bigband. Nooit klonk de kerk zo, met deze klassieke jazz-stukken. Te beluisteren op de website van Het Orgel Trio.

‘HOT gaat in juli naar Zwitserland. Daar mag het: 300 mensen bij een voorstelling. Cultuur wordt daar heel goed betaald. Helaas wordt de wankele sector in Nederland – bezuinigingen van voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra - niet gered door de haastige en halfslachtige regelingen nu. Veel muzikanten scholen om; zij hebben er geen vertrouwen meer in. Opdrachtgevers voor mijn composities hebben het benauwd en stellen projecten uit. Ik eet mijn pensioen op, deze maanden. Niet leuk! We willen met het nieuwe Utrechtse GIST collectief graag een festival organiseren, buiten, veilig. Maar dat kan nog niet vanwege gemeentelijke verordeningen. Hopelijk in september. Iedereen kijkt nog de kat uit de boom. Ik heb in deze coronaperiode veel gedaan, ook heel veel gedrumd, fijn, maar nu weer ‘en route’!’

Documentairemaker Hans den Hartog leert door deze viruspandemie dat het tijd is voor bezinning. ‘Door roofbouw en vervuiling ontnemen wij de aarde haar levenslucht. Nu komt de natuur met een virus dat ons de adem ontneemt.”

In de rustige maanden heeft hij medicijnen gereden naar ouderen en organiseert hij samen met vrienden zes concerten en een muziekbingo voor Verzorgingstehuizen Parkhof en Veldhof voor bewoners-zonder-bezoek, ondersteund door het Oranjefonds.

Hans toont zijn betrokkenheid in documentaires. Hij is net terug van Terschelling, zijn geliefde Wadden voor films van Staatsbosbeheer i.c.m. het Oerol Festival. Die zijn nu volop in montage. Alles komt online Twee films: Visie Bosplaat en Begrazing. In de herfst maakt hij een film over de Romeinse Limes. Het is weer lekker druk!

Cultuur 19 en De Vrijstaat krabbelen overeind en likken de wonden van geskipte festivals. De Vrijstaat start een festival voor kinderen. Cultuur 19 zet de dansen uit het afgezegde Zingende Beelden online.