Foto: Dinger Knoop
Foto: Dinger Knoop

Groen licht voor meerjarenplan Cultuur19

Cultuurgelden

CultuurCampus

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Groen licht voor het meerjarenplan Cultuur19 met onder meer het Leidsche Rijn Festival, De Grote Prijs van Leidsche Rijn, Zingende Beelden en het CampusFestival.


De gemeente Utrecht heeft van de adviescommissie Cultuurnota 2021-2024 te horen gekregen welke organisaties gemeentelijke steun verdienen voor de volgende vier jaar. Cultuur19 kreeg een mooi rapport en daarmee een ‘go’ voor weer vier jaar maken en meemaken in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Voor 560.000 euro kan er heel wat gedaan worden. Directeur Kim Harsta: 'Daar zijn we blij mee, want dat betekent dat we de CultuurCampus blijven doorontwikkelen tot een culturele bruisplek en dat evenementen als het Leidsche Rijn Festival, De Grote Prijs van Leidsche Rijn, het CampusFestival en Zingende Beelden een vervolg gaan krijgen.

De commissie heeft beoordeeld op artistieke en zakelijke kwaliteit, op inclusie, pluriformiteit en creatief ontwikkelvermogen. 'Ons recept is het mixen van amateurs en professionals. We bouwen aan plekken waar je iets bij kunt leren of je nu jong of oud bent, ook op school, met hulp van professionele makers. We vinden het erg fijn dat ook wijkpartners als Harmonie Orkest Vleuten, Nieuw Utrechts Toneel, Podium Hoge Woerd, kernpartners SHIFFT en Illusionary Rockaz Company en collega-cultuurhuis De Vrijstaat steun krijgen in de volgende periode, want mooie dingen maken is nog leuker met elkaar. We passen op dit moment onze programma’s aan aan de COVID19-maatregelen en verlangen nog meer dan eerst naar heel binnenkort weer samen dansen, spelen, zingen, blazen, maken en meemaken', aldus directeur Kim Harsta. De commissie was lovend over Cultuur19: 'Het wijkcultuurhuis is een wendbare organisatie die voortdurend inspeelt op ontwikkelingen in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en die met de wijkgerichte benadering en het concept van mede-eigenaarschap een goede manier heeft gevonden om cultuurparticipatie te bevorderen. Cultuur19 vormt een springplank voor andere artistieke organisaties in dit stadsdeel en creëert goede ontwikkelplekken voor jonge makers en professionals, zowel in het onderwijsveld als bij de verschillende (community art-)projecten als bij culturele partnerorganisaties. De commissie is van oordeel dat Cultuur19 is uitgegroeid tot het culturele kennis- en expertisecentrum van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en een belangrijke bijdrage levert aan de bevordering van de participatie aan kunst en cultuur.'

Grote verliezer bij de verdeling van de cultuurgelden lijkt de Metaal Kathedraal. De organisatie ging voor 280.000 euro, maar krijgt niets. Te utopisch en niet overtuigend, is het advies aan de gemeenteraad, die nog wel een besluit moet nemen.