Schoonheim: 'Zo moet de zaal nu worden ingericht.'
Schoonheim: 'Zo moet de zaal nu worden ingericht.'

De Schakel voorzichtig van start

Opruimen

Weer beginnen

Door Carla Wouterson


VLEUTEN > In het buurtcentrum worden diverse buurtactiviteiten georganiseerd. De activiteiten zijn gericht op alle leeftijdsgroepen met speciale aandacht voor sociale cohesie. Diverse organisaties huren zalen in De Schakel om hun wekelijkse activiteiten uit te voeren.


Daarnaast zijn er ook zalen te huur voor incidentele activiteiten. Maar van deze activiteiten was vanaf medio maart weinig meer te merken, want De Schakel ging op slot vanwege corona.

Beheerder Wiel Schoonheim: ‘Op 16 maart viel dus het doek. We hebben het meteen alle gebruikers, de Schakelraad, de Wijkregisseur en de vrijwilligers laten weten. Ik dacht geen risico nemen, de veiligheid van de mensen staat bovenaan.

We moesten vanuit huis werken, dat heb ik niet gedaan. Ik vond dat ik hier moest zijn als achterwacht voor de wijk.’

Elk nadeel heeft zijn voordeel is het gevleugelde gezegde van Cruijff en dat gold ook hier, Schoonheim: ‘Ik had nu de tijd om samen met vrijwilligers mijn bucketlist af te werken en dat betekende opruimen van kasten en bergingen. De bezem is door alle ruimtes gehaald. Ook kregen we veel telefoontjes, mails en kwamen er mensen op afspraak langs. Dit allemaal volgens de geldende voorschriften.’
Hij ervoer eerst een schrikreactie bij de mensen. Het voelde onwezenlijk, maar het daalde zoals bij ons allemaal wel in. ‘We hadden veel contact met onze welzijnsorganisatie DOCK, de gemeente, sociale partners. Ook via sociale media met medewerkers en vrijwilligers. Het was monitoren en scannen: wat leeft er in de wijk? In elke wijk gaat DOCK het gebied in om mensen te spreken en eventueel te koppelen. Wil in je buurt verwijst je door als je bijv. boodschappen nodig hebt.’

Hij vervolgt: 'Toen werden de maatregelen aangescherpt en hadden we door dat het ernst was. Hoe konden we ons werk verder inrichten, verschillende activiteiten waren al aan het aflopen om in het najaar weer verder te gaan. De zalen werden volgens de voorschriften ingericht: 1,5 m. afstand en 6 m2 in een cirkel rond ieder persoon. Dat betekent dat er in zaal 1 en 2 slechts 23 personen zijn toegestaan in plaats van 95, in de theaterzaal 23 in plaats van 77 enzovoorts!’ De Schakelraad heeft ook een enquête doen uitgaan om de wensen van de gebruikers te peilen met het verzoek mee te denken over eventuele aanpassingen. Er is goed overleg tussen DOCK beheer en Schakelraad, waarbij de taken verdeeld worden. De buurtkamer is vrijdag weer begonnen. Dat geldt ook voor sport, muziek en zang.
Kijk voor hervatte activiteiten even op www.deschakel-vleuten.nl. Al met al is er nog veel ongewis. We hebben goede hoop dat deze onnatuurlijke situatie spoedig voorbij is en De Schakel weer kan bruisen’, besluit Schoonheim.