Jan van Zanen op de Gele Brug tussen de stad en Leidsche Rijn.
Jan van Zanen op de Gele Brug tussen de stad en Leidsche Rijn.

Sterke eindsprint van de burgemeester

Zorg voor elkaar

Laatste fietstocht

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > Met een laatste fietstocht door alle wijken van de stad heeft burgemeester Jan van Zanen afscheid genomen van de inwoners.


Hij volgde deels de Vuelta-route die was voorzien voor deze zomer met start in Utrecht. Afgelopen vrijdag was het tropisch warm in de stad, maar dat weerhield Van Zanen er niet van om uitgebreid de tijd te nemen en nog eens overal langs te fietsen en met inwoners te praten. Van Zanen is nu burgemeester in Den Haag, maar zal Utrecht niet vergeten.

Van Zanen kende jou voor je gevoel al na één keer zien, zoals goede bestuurders dat kunnen. De bevolking mocht een film inspreken op de Stadhuisbrug ter afscheid.

Op zijn laatste tour van Overvecht tot Haarzuilens fietst hij niet alleen, nee, het is een stevige, verhitte étappe met veel ravitaillering in de vorm van neutraliseringen vol herinneringen bij een broodjeszaak in Overvecht, Domplein, Lepelenburg met huldiging Oranjevrouwen, Canal Pride, colletje Daphne Schippersbrug, Museum van Zuilen in Werkspoor werd geopend in pak en ketting. Daarna was het omkleden in hittekostuum en weer verder op de fiets. Fotostop bij reuze gevelportretten van Jan Jansen en Joop Zoetemelk aan de Cartesiusweg, nog een fotostop bij de Gele brug voor een nieuw fietsboek Utrecht. Finish bij een praatje met twee terrasbezoeksters ‘Bij de Buren’ op het Brusselplein. Daar soepje, broodje en start etappe naar Haarzuilens.
Jan’s touretappes brengen ook dreigende ravijnen dichtbij. Tramaanslag 24 oktoberplein doet Jan stilhouden, een dieptepunt. Coronavirus brengt een uitgestorven stad met overledenen en zieken. Anne Faber, Humphrey Mijnals en Dick Bruna ontvielen de stad. Maar het verdriet, de stille tocht na de tramaanslag, verenigt de Utrechters en Van Zanen ook.

Op de Gele Brug stopt Jan. Hij wijst de westelijke kanaaloever: ‘Daar liep ik zondags dikwijls naar Papendorp met mijn dochter. Prachtig. Water, bomen, vogels, koeien. Ze is nu 27.’ Jan gaat met opgestoken armen door de finish: ‘U fietst door, een zonnige en gezonde toekomst tegemoet. Wens het u met hart en ziel toe. Kijk naar elkaar om. Zorg goed voor elkaar … en voor Utrecht.’

In de grote zaal van TivoliVredenburg heeft Jan van Zanen dinsdag officieel afscheid genomen van Utrecht. In een bijzondere vergadering van de gemeenteraad zwaaide hij de stad uit, én de stad hem. Door diverse bestuurders werd hem alle lof toegezwaaid.

Commissaris van de Koning Hans Oosters opende de lofzang in Utrechts muziektempel. Hij noemde het een schok dat Van Zanen de stad verlaat. Hij verwoordde de mening van heel veel Utrechters door te benadrukken dat zijn vertrek veel stadsgenoten zwaar valt.
Tegelijk complimenteerde hij de Hofstad met hun succesvolle transfer. 'Den Haag hengelt een grote vis binnen.'