Afbeelding
Gemeente Utrecht

Utrecht neemt maatregelen voor gezonde lucht

Sloop dieselauto's

Snorfiets op rijbaan

Door Ed Kamans


UTRECHT > De luchtkwaliteit in Utrecht wordt steeds beter, maar is nog steeds niet gezond genoeg volgens de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.


De gemeente wil zich er dan ook voor inspannen om de lucht voor haar inwoners zo gezond mogelijk te maken. Er is in kaart gebracht waar de meeste luchtverontreiniging in Utrecht vandaan komt en op welke van deze bronnen de gemeente invloed heeft. De belangrijkste bronnen zijn het lokale wegverkeer, mobiele (bouw)werktuigen (zoals aggregaten, hijskranen en graafmachines) en houtstook. Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid, Milieu en Emissieloos vervoer): 'Een goede gezondheid is een van de belangrijkste dingen die er is. En we zien dat luchtkwaliteit een directe impact heeft op de gezondheid van mensen. Elk jaar overlijden bijna 11.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht. Je kiest niet welke lucht je inademt. Dus aan gezonde lucht moeten we continu blijven werken. Maar we zien ook dat de economische situatie door het coronavirus is veranderd. Daar hebben we rekening mee gehouden.' De gemeente wil dat zeer vervuilende dieselauto’s uit de stad wegblijven. Een heel klein deel van deze auto’s stoot naar verhouding erg veel ongezonde stoffen uit. Daarom wil de gemeente de toegangseisen voor de milieuzone strenger maken. Vanaf 1 februari 2021 zijn alleen diesel personen- en bestelauto’s van na 2004 (emissieklasse 4 en hoger) welkom in de milieuzone. Op dit moment rijden snorfietsers nog overal op het fietspad. Rond de zomer van 2021 wil de gemeente dat snorfietsers (met een blauw kenteken) in Utrecht op veel plekken niet meer op het fietspad rijden, maar op de rijbaan, net als brommers (met een geel kenteken). Dit verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid op het fietspad en zorgt voor gezondere lucht voor de fietsers.
De gemeente wil de uitstoot van houtstook verminderen. Door minder en schoner hout te stoken kan vooral de hoeveelheid fijnstof in de lucht flink verminderd worden. Er komt een voorlichtingscampagne (de ‘Utrechtse Stookstandaard’) met tips om zo schoon mogelijk te stoken. Ook stelt de gemeentesubsidies voor om houtkachels te verschonen. Verder doet de gemeente mee met een pilot over houtstook vanuit het Schone Lucht Akkoord, dat in januari is ondertekend door verschillende gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. De gemeenteraad gaat de plannen bespreken en beslist dan of de voorgestelde maatregelen ingevoerd worden.