John Bessems blaast de taptoe op De Dam, op 4 mei.
John Bessems blaast de taptoe op De Dam, op 4 mei.

Trompetist in actie in coronatijd

Taptoe

Film

Door Dries van Dijk


VLEUTEN > Een van de meest bekende onbekende Vleutenaren is militair muzikant John Bessems.


De klanken kent iedereen, hij blies 4 mei op de Dam de taptoe bij de Dodenherdenking. Moederziel alleen door de coronamaatregelen. Een onwerkelijke ervaring en dat geldt ook voor de afgelopen maanden met zijn werk als muzikant in dienst van Defensie. Een tournee met het luchtmacht-orkest naar Canada in het kader van 75 jaar bevrijding en de geboorte van prinses Margriet destijds daar in oorlogstijd ging niet door. Ook andere concerten zijn, hij vreest, tot het eind van het jaar niet mogelijk. 'Er is een te groot podium nodig voor de 1,5 meter en daar is geen organisator voor', zo denkt de trompettist uit Vleuterweide, die in zijn loopbaan meerdere keren werd ingezet voor bijzondere klussen, zoals het spelen van de Last Post bij de aankomst van MH-17-overledenen op Vliegveld Eindhoven en in Mali bij de herdenking van de verongelukte helikopterpiloten. Twee jaar geleden stond Bessems ook op het Berlijnplein bij de dodenherdenking in Leidsche Rijn. Maar in deze ongekende tijden zonder optredens weet de muzikant toch zijn weg te vinden, anders dan veel zzp'ers, die zonder werk zitten. Hij is in dienst, werkt thuis en heeft daarnaast, als afgestudeerd conservatorium-beroeps, een lespraktijk trompet, maar dus met lessen online. Net als collega-muzikant Steven Kamperman, twee straten verder in Vleuterweide, is het nu tijd om projecten van de plank afstoffen.

Met zijn Vintage Brass-kwintet uit het Luchtmachtorkest speelt Bessems koperblaaskwintetten van de Russische componist Victor Ewald. Geboren in St Petersburg, gestorven in Leningrad, een revolutie later. Bessems over zijn passie: ‘Het zijn wereldbekende kwintetten in de periode 1880 – 1912 en die zijn omgezet naar andere bezettingen. We spelen de vermoede originele instrumenten. We spelen met twee cornetten, alt-hoorn, tenor- en bashoorn. Laatste twee zijn vergelijkbaar met euphonium en bastuba. De alt-hoorn verschilt flink van de hoorn. Het is een zachtere klank, net als de cornet, in plaats van de trompet, die ik hier speel.

Van het unieke project zijn filmpjes opgenomen en wellicht dat die opnames leiden tot concerten en optredens in betere tijden, als er weer meer mag bij optredens van muziekgezelschappen en orkesten. Bessems verklankt warm zijn grote bewondering voor improviserende muzikanten als Kamperman. ‘Dat is subtiele muzikale diversiteit, intense beleving van moment en zeer interessant. Die hebben het moeilijk nu zonder optredens.' Genoeg te doen dus met en zonder trompet. En mocht John Bessems volgend jaar op 4 mei weer op de Dam staan, hopelijk op een vol plein, dan weet u dat hij meer doet dan alleen een eenmalig optreden bij Dodenherdenking.