Fietsen langs forten

UTRECHT > Op woensdag 29 juli kunt u met gildegids Johan Le Fèvre een fietstocht maken langs de forten bij Rijnauwen en Fort bij Vechten. De fietstocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf à twee uur. Ze stappen regelmatig af dus goed schoeisel wordt aangeraden, zeker als het geregend heeft. In de negentiende eeuw kwam in verschillende fasen de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot stand. Fort Vossegat kwam in 1819 op de plaats waar ooit de Patriotten al een schans hadden gebouwd om de Pruisen tegen te houden. Toen de eerste forten door moderner geschut te dichtbij de stad bleken te liggen, kwam tussen 1860 en 1870 een tweede fortengordel gereed. De twee grootste forten werden toen gebouwd: Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten. Imposante wallen en grachten, alsmede bomvrije schuilplaatsen zijn kenmerkend voor deze 'dode weerwerken'. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gildeutrecht.nl.


Bushalte

HARMELEN > De bushalte Kastanjelaan in Harmelen heeft sinds kort acht extra stallingsplekken voor fietsen. Daarmee wordt het nóg aantrekkelijker om met de fiets naar de bushalte te gaan en daar over te stappen op het openbaar vervoer. De extra fietsbeugels zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Utrecht, die de combinatie van fiets- en busvervoer wil stimuleren. In Harmelen gebruiken veel mensen de bus, met name tussen Harmelen en Utrecht. Dit komt mede door de relatief korte afstand en het ontbreken van een treinstation. Het gaat hier om een drukke lijn, waarbij veel mensen de fiets gebruiken als voor- en natransport. Bij de halte Kastanjelaan werden vaak fietsen naast de overdekte stalling geparkeerd omdat er in de stalling onvoldoende ruimte was. Nu hier het aantal fietsparkeerplekken is uitgebreid, is het parkeren makkelijker en overzichtelijker geworden. Bovendien is deze halte daarmee een goed alternatief voor de drukke halte Kerkweg. Momenteel zijn de extra stallingsplekken niet overdekt. Wanneer de overkapping van de stalling toe is aan vervanging, zal deze worden uitgebreid en komen ook de nieuwe plekken onder de overkapping.


Bomen kappen

DE MEERN > De gemeente pakt deze week vier esdoorns in op de Meerndijk. Deze bomen hebben roetschorsziekte, een schimmelziekte die bij mensen gezondheidsklachten kan geven. 'We gaan de bomen inpakken met plastic om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt en voor klachten zorgt. We kappen de bomen zo spoedig mogelijk,' aldus de gemeente. 'We controleren de bomen aan de Meerndijk iedere drie jaar. Tijdens een eerdere controle zagen we al dat de bomen een slechte conditie hadden. Bij deze controle hebben we geconstateerd dat de bomen roetschorziekte hebben.' De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (cryptostroma corticale). Als mensen lang en vaak worden blootgesteld aan de schimmel kunnen ze last krijgen van de luchtwegen (hoesten en kortademigheid). Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de GGD Regio Utrecht,(030) 6086086.