Afbeelding

Cultuur jongeren Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Workshops

Cultuurspots

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Cultuur19 en Jongerencultuurhuis Kanaleneiland krijgen subsidie van de gemeente Utrecht voor een cultuurprogramma voor jongeren in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.


Een externe adviescommissie heeft de plannen van beide cultuurorganisaties positief beoordeeld. Zij krijgen elk 50.000 euro om in 2020 en 2021 te gebruiken voor een breed cultuuraanbod voor én door jongeren uit verschillende delen van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Het Jongerencultuurhuis Kanaleneiland (JCK) gaat in samenwerking met Stichting JoU vier BOKS Cultuurspots vestigen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. In de studio’s en werkplaatsen van de BOKS Cultuurspots gaat JCK activiteiten organiseren op het gebied van muziek, theater, dans, zang, rap, schrijven, film en performance. Vaste cultuurcoaches en uiteenlopende docenten zorgen voor de begeleiding. Er zijn wekelijkse workshops, meerdere masterclasses per jaar en jaarlijkse kampen. Deelname aan alle activiteiten is gratis, in ruil voor een bijdrage aan de BOKS-community. Bijvoorbeeld het delen kennis en ervaring met anderen. De jongeren kunnen zelf projecten bedenken en uitvoeren. JCK werkt samen met welzijns- en cultuurpartners en met podia in de stad. Hierdoor kunnen talentvolle jongeren een opstap krijgen naar die podia.
Cultuur19 werkt samen met Podium Hoge Woerd, Metaal Kathedraal, Possibilize, DURF en Harmonie Orkest Vleuten om een jongerenprogramma op te zetten. Dit programma heet STRAAT. Hierbij ligt de focus op jongeren met enige afstand tot cultuur, de urban community en getalenteerde jongeren met een beperking. De jongeren worden ondersteund door rolmodellen en coaches en zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen traject. De jongeren maken samen met een professional een programma en verzorgen de techniek, communicatie en productie.
Met Possibilize, Harmonie Orkest Vleuten en zorgpartners Abrona, Reinaerde en De Wilg scout Cultuur19 jongeren met talent en een beperking die graag cultuur willen maken. Cultuur19 brengt deze jongeren in contact met de projecten en coacht makers en docenten. Gezien de bevolkingssamenstelling en de toenemende groep jongeren in dit deel van de stad, onderzoekt de gemeente de komende tijd de behoeften en mogelijkheden van een jongerencultuurhuisfunctie. De ervaringen uit de projecten van Cultuur19 en JCK zijn waardevol voor de verdere ontwikkeling.