Het entreegebouw komt bij de hoofdingang van het Máximapark.
Het entreegebouw komt bij de hoofdingang van het Máximapark.

Plannen entreegebouw Máximapark

Groen erf

Werkschuur

LEIDSCHE RIJN > De Parkorganisatie Máximapark heeft plannen in voorbereiding om een groen erf met entreegebouw voor het Máximapark te ontwikkelen.


Vanuit het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht is 50.000 euro beschikbaar gesteld om deze plannen verder uit te werken met de betrokken maatschappelijke partijen, omwonenden en geïnteresseerden. De wethouders Maarten van Ooijen (wijkwethouder Vleuten-De Meern) en Klaas Verschuure (wethouder Leidsche Rijn) hebben vlak voor het zomerreces aan de Parkorganisatie Máximapark laten weten positief te zijn over de plannen. Zij nemen na de zomer de verdere uitwerking van de plannen graag in ontvangst en denken graag samen met de parkorganisatie mee in de volgende stappen naar realisatie.

Het entreegebouw, waarin een bezoekerscentrum en de Werkschuur voor de parkvrijwilligers worden ondergebracht, is gesitueerd op het parkeerterrein aan de Utrechtseweg bij de hoofdentree van het Máximapark. In het bezoekerscentrum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het gebied (glastuinbouw), de aanleg van het park en alle bijzondere voorzieningen, flora en fauna. De buitenruimte wordt als een aantrekkelijk groen erf ingericht waar diverse park-gerelateerde functies een plek kunnen krijgen. Het wordt wat de initiatiefnemers betreft een levendig trefpunt van en voor parkliefhebbers. Met de subsidie om de plannen verder te brengen is een mooie stap gezet richting een permanente ontvangstruimte voor bezoekers en vrijwilligers van het park.

Er moet nog veel worden uitgezocht en daar wil de parkorganisatie de omwonenden en geïnteresseerden bij betrekken. Geïnteresseerden wordt ook uitdrukkelijk gevraagd mee te denken over de functie en inrichting van het entreegebouw. Wat zou het mooi zijn als Utrechts grootste park een ontmoetingspunt heeft bij de hoofdentree: een plek waar inwoners, vrijwilligers en bezoekers zich thuis voelen en het genieten van het park kan beginnen.

De parkorganisatie gaat deze zomer het gesprek starten met betrokken en belanghebbenden en nadere uitwerking geven aan het ontwerp van het entreegebouw, de oversteek aan de Utrechtseweg en de inrichting van het erf. Ook zal de fondsenverwerving opgestart worden om voldoende middelen te vinden. Het Máximapark is bij heel veel bewoners en ondernemers van Leidsche Rijn Vleuten-De Meern zeer geliefd. Daarom wordt ook gedacht aan passende crowdfundingsacties die naar verwachting in september van start gaan.

Om de voortgang van het ontwikkelen van het entreegebouw te kunnen volgen verschijnt er deze zomer een special op de site van het Máximapark. U kunt zich als belangstellende ook aanmelden voor de nieuwsbrief door een mailtje te sturen aan info@maximapark.nl.