Afbeelding
Gemeente Utrecht

Stadsbaantunnel een maand langer dicht

Diverse omleidingen via de omliggende wijken

LEIDSCHE RIJN > De Stadsbaantunnel krijgt extra brandwerende bekleding op de wanden en het tunneldak onder het spoor.


De hittebestendigheid van het beton, waarvan de tunnel is gebouwd, voldoet niet aan de eisen. In maart 2019 bleek uit hitteproeven van het beton in de Stadsbaantunnel dat maatregelen noodzakelijk zijn. Het beton moet minimaal 2 uur tegen een extreem hete brand bestand zijn. Een deel van de tunnel voldoet hier niet aan. De werkzaamheden duren 8 weken. Van 10 augustus tot 5 oktober sluit de tunnel. Dit is langer dan eerst werd verwacht. De inschatting was dat de 2 aannemers voor een groot deel tegelijk konden werken in de tunnel. In de voorbereiding is naar voren gekomen dat dit niet het geval is. Onder andere door de coronamaatregelen moeten de 2 aannemers hun werk anders inrichten.
De omleidingen zijn standaard omleidingen die gelden bij sluiting van de Stadsbaantunnel. Omleidingen zijn zo kort mogelijk om overlast in de wijken in de buurt minimaal te houden.
De groene route loopt door ’t Zand en Langerak en faciliteert het verkeer van noord naar zuid dat van de Stadbaantunnel gebruik wil maken. De route maakt uitsluitend gebruik van de hoofdstructuur in de wijken (50 km/u-wegen). De groene route krijgt volgnummer SB1.
De oranje route loopt door Langerak en ’t Zand en faciliteert het verkeer van zuid naar noord dat van de Stadsbaantunnel gebruik zou willen maken. De route maakt uitsluitend gebruik van de hoofdstructuur in de wijken (50 km/u-wegen). De oranje route krijgt volgnummer SB2.
De lichtblauwe route is de omleidingsroute voor het verkeer dat ‘gevangen’ is voor de gesloten Stadsbaantunnel tussen Langerakbaan en Laurierdreef.
Dit verkeer wordt omgeleid via Leidsche Rijn Centrum (Berlijnplein tot aan Grauwaertsingel).