Utrecht op het gemak met meer openbare toiletten


250 meter

Hoge Nood

Door Ed Kamans

UTRECHT > Goed nieuws voor mensen met hoge nood. Utrecht wil de vindbaarheid en toegankelijkheid van openbare toiletten verbeteren.

Dat staat in het plan van aanpak Utrecht op het Gemak, een vervolg van een raadsvoorstel van de VVD en D66. Binnen iedere 250 meter moet een toilet aanwezig zijn. Dit moet worden bereikt door middel van stickers en een app, het meer openstellen van al aanwezige toiletten, plaatsen van extra toiletten en het toegankelijker maken van wc’s voor mensen met een fysieke beperking. 'Bij het opstellen van het plan van aanpak konden we echter niet bevroeden dat de stad in het voorjaar er heel anders uit zou zien vanwege Covid-19. Horeca ging op slot, veel gemeentelijke gebouwen gingen dicht en opeens kwamen we in een volstrekt andere situatie', aldus het college.
Dat betekende enerzijds een pas op de plaats rondom het plan van aanpak, maar anderzijds alle zeilen bijzetten om extra maatregelen te nemen om in te spelen op de actuele situatie. Zo werden de parken opeens veel drukker bezocht. Dat vroeg om extra inzet rondom toiletten op deze locaties. Op een aantal locaties zijn tijdelijke toiletten geplaatst (dixi’s). Op het Paardenveld en Griftpark zijn tijdelijke voorzieningen getroffen, dat geldt ook voor het Máximapark bij Anafora. Bij Lepelenburg en Wilhelminapark wordt nu gekeken hoe we tijdelijke units (voor iedereen toegankelijk) kunnen plaatsen. 'Ondertussen zijn ook steeds meer gemeentelijk gebouwen weer open en zijn ook de Steedes in de parken weer te bezoeken.' Bij een intensieve rondgang zijn, naast de extra inzet van horeca en ondernemers, ook toiletten bij meer gemeentelijke gebouwen opengesteld en opgenomen in de app HogeNood. 'Bij onze fietsenstallingen onderzoeken we hoe voorzieningen opengesteld en verbeterd kunnen worden. We zijn, samen met de andere grote steden, deelnemer geworden van de landelijke app HogeNood om de vindbaarheid van toiletten te verbeteren. Met de Maag Lever Darm Stichting zijn de resultaten besproken en is getoetst op de gewenste maximale loopafstand.'

Uit die toetsing blijkt dat in de locaties die drukbezocht worden nog maar beperkt lacunes zijn. De spreiding van voorzieningen voldoet daarmee aan de wens om een toilet te vinden binnen een loopafstand van 250 meter. Er zullen in de toekomst nog stappen te zetten zijn, zeker nu afstand houden en intensiever gebruik van parken en openbare ruimte waarschijnlijk is.