Zuster Rita Pomberg (84).
Zuster Rita Pomberg (84).

Kloosterjubileum in De Meern

60 jaar

Heilige mis

Door Ellen F. Bergakker


DE MEERN > Voor de kerkgangers van de R.K. Parochie Licht van Christus zijn de zusters een bekende verschijning. Zij zijn dan ook altijd aanwezig in de Eucharistievieringen.



Zuster Rita Pomberg (84) viert op 30 augustus dat zij 60 jaar ingetreden is bij de Congregatie van de zusters van de heilige Maria Magdalena Postel. Zij komt uit Ahaus, Duitsland uit een gezin met 9 kinderen. Geboren kort voor de oorlog in 1935. Zuster Rita is eigenlijk blind geboren. Zij moest verwerken dat haar moeder geschrokken is tijdens een bezoek aan een ernstig zieke, wat tot gevolg had dat zuster Rita met deze beperking geboren is. Na 6 operaties kan zij iets zien. Des te scherper is haar gehoor en herkent zij veel mensen aan hun stem. In het voormalig klooster in Vleuten is zij in 1960 ingetreden als postulant. Klooster Spes Nostra was helemaal nieuw. Zij was de éérste zuster die in dat huis is ingetreden. Inmiddels zijn er geen kloosters meer in Vleuten. Alle drie zijn verkocht. ‘Zuster zijn’ is niet gebonden aan een klooster of huis. Zuster zijn is een roeping die je hele leven omvat. God dragen in je hart. Mensen helpen! Een biddend mens te zijn. Mensen tot God brengen. Zuster Rita wil graag haar kloosterjubileum vieren met de parochie waar zij zich ook naar vermogen inzet, bekend en bemind voelt. Zij geniet volop van alle kleine dingen die op haar levenspad komen. Zij is dan ook heel gelukkig met haar nieuwe woning in Harmelen. Op deze leeftijd leeft zij als zuster, maar nu zonder de structuur van een klooster. Zij is dan ook wat vrijer en hoeft geen rekening te houden met een groep. Zij bid veel! Zij zegt dat zij een Mariakind is. Want zij is geboren op een zaterdag (Maria’s dag) en om 06.00 uur tijdens het Angelusgebed.
Samen met zuster Lúcia Schnekemberg, met wie zij al ruim 25 jaar samenwoont, woont zuster Rita nu in een 2-onder-1 kap woning, die onderdeel uitmaakt van een voormalige boerderij. Na jarenlang het gestructureerde kloosterleven (met velen tegelijk samenwonend) te hebben geleid, kan en mág zij nu haar laatste jaren doorbrengen in een huiselijker, relaxte en meer private leefomgeving met meer vrijheid. Zij ervaart dit als een heuse weldaad en is er intens gelukkig ermee. 'Ik hoop dat ik nog vele fijne, blije jaren in goede gezondheid mag leven.' Zij geniet! Dat benadrukt zij door ineens te gaan zingen: 'Oh wat zijn wij heden blij, wij zijn zo gelukkig, oh dat is toch zo fijn, wij zijn zo gelukkig en dat vieren wij!'
Het 60-jarig kloosterjubileum viert zuster Rita in de Mariakerk met een speciale mis van pastoor Martin Los. Op zondag 30 augustus om 09.30 uur is er een eucharistieviering uit dankbaarheid. Na de heilige mis is er gelegenheid om gezellig buiten de kerk een kopje koffie, thee of iets fris te nuttigen.