Wethouder Kleijn overhandigt gids aan vrijwilliger Ko Mastenbroek.
Wethouder Kleijn overhandigt gids aan vrijwilliger Ko Mastenbroek.

Castellum Hoge Woerd pleisterplaats

Ontdekken

Museumgids

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > In 5 jaar is het 21-eeuwse Romeinse Castellum Hoge Woerd (CHW) uitgegroeid tot een enorme pleisterplaats voor jong en oud met een nieuwsgierige aard voor lokale historie, cultuur, agrarische natuur en historisch geworteld entertainment.


Op de binnenplaats geen militaire exercities, hoewel.... in uniformen verklede mannen en vrouwen proberen daar jaarlijks de oude Romeinse vechttechnieken en veldslagen weer tot leven te wekken, naast Romeins timmerende kinderen met pa en ma. Buitenactiviteiten!

De museumgids concentreert zich op het museum. Als feestelijke krans rondom het 5-jarig bestaan van CHW.
Als waargemaakte droom van iedere bezoeker: de droom dat je nu opeens snel veel weet van fort en Limes (Romeinse grens van Katwijk langs de Rijn naar ver in Europa). Wakker worden en ontdekken, dat je oneindig kunt blijven zoeken en ontdekken: de gids inspireert.

Historie vraagt feitenkennis, verbeelding en fantasie. En volharding. Dat trekt wethouder Anke Klein juist aan in de 120 vrijwilligers, die in CHW als gastvrouw en -heer nu 5 jaar lang bezoekers ontvangen en rondleiden.
Niet alleen in het museum, maar ook op de Steede, waar jeugd en natuur met dieren en planten leren omgaan.
Theater, waar de groten van de Nederlandse muziek- en theaterwereld welkom worden geheten, en bij evenementen, als het Leidsche Rijn-Festival.
Vijf jaar geleden geopend met 7.000 bezoekers rondom een enorme hoogtewerker, op hoogte met mensen opeengepakt, volop in de aerosolen genietend van het uitzicht over het Castellum en omgeving.
Nu een verjaardag, waarop lang niet alle 120 vrijwilligers aanwezig konden en durfden te zijn.

Als jonkie groef Erik Graafstal in 1982/3 met beroemde Utrechtse archeologen als Prof Dr. Ina Isings midden op de huidige binnenplaats en vonden o.a. een doorsnee van de hoofdroute door het fort. Toen werd al 150 jaar gewroet en gezocht op de huidige locatie.
Isings groef in 1940 al hier en vond toen de westmuur van het Romeins badhuis, noord-west van hoofdingang Castellum.
In de rolstoel met Erik erachter bezocht zij, bijna 100 jaar oud, het huidige fort en was zeer enthousiast over plaats en museum. Precies 2 jaar geleden overleed zij.

Het boekje vertelt over haar opgravingen: Schip De Meern I, pronkstuk van het museum; het leven aan boord en langs de Limes, voorgedragen als werelderfgoed bij Unesco. Het CSW wordt door Graafstal uitgelicht als Parel van de Limes.
Het museum laat in panoramische view de ‘biografie’ van Leidsche Rijn zien aan verwonderde bezoekers. Moderne techniek prikkelt historische verbeelding.
Erik belicht 3.000 jaar wonen en werken in een fraai verbeeld en verwoord klassiek boekwerkje, uitnodigend tot museumbezoek, verder onderzoeken en fantaseren.