Afbeelding

Feestelijke opening gerestaureerde pastorietuin

Meer verbinding met de kerk en omgeving

VLEUTEN > In de afgelopen periode is hard gewerkt aan de renovatie van de tuin van de Willibrordkerk te Vleuten. De kerk vormt samen met het pastoraal centrum, tuin en het kerkhof een rijksmonument.


Het plan ontstond op initiatief van enkele zeer betrokken parochianen te weten, Corne Overveld, Cor Tersteeg en Otto de Rooij. Zij hebben vanaf 2016 gewerkt aan het plan tot restauratie van de pastorietuin in Vleuten. Het plan voorzag in een waardige afscheidsroute voor begrafenissen van de kerk naar het kerkhof, een herstel van de padenstructuur, de bomen en de beplanting en herstel van het monumentale hekwerk. Naast een tuinhistorisch onderzoek was ook intensief overleg met de gemeente nodig. Het resultaat is een tuin die past bij het monumentale complex dat al zoveel jaren beeldbepalend is voor de kern van Vleuten. De initiatiefnemers hebben ook gezorgd dat de benodigde financiƫn beschikbaar kwamen. Hoofdsponsor is de RK Broederschap Vleuten. Daarnaast hebben velen een donatie gedaan. Pastoor Los daarover: 'Wij zijn bijzonder dankbaar dat zoveel mensen hebben bijgedragen aan de noodzakelijke renovatie van deze bijzondere tuin. De tuin is nu veel meer een verbinding tussen de kerk, het pastoraal centrum en het aangrenzende kerkhof. Onze parochie en de inwoners van Vleuten-De Meern hebben een belangrijk cultuurmonument in hun midden dat als rijksmonument zal worden bewaard.'
Op zondag 13 september zal na de H. Mis van 11.00 uur pastoor Martin Los de tuin inzegenen. Vanaf dat moment is de tuin ook voor parochianen en aanwonenden te bewonderen. Voor deze activiteit geldt wegens corona een verplichte aanmelding vooraf. Reserveren via www.lichtvanchristus.nl.