Onderzoek naar aardwarmte in Harmelen

Landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond

HARMELEN > Vanaf september doet Energiebeheer Nederland (EBN) in Harmelen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en klimaat onderzoek in de ondergrond.


Er wordt onderzocht of de locaties geschikt zijn voor de winning van aardwarmte. Bewoners en bedrijven in de omgeving van de werkzaamheden ontvangen een brief. Kijk op www.scanaardwarmte.nl. Het onderzoek in de ondergrond is een seismisch onderzoek.
Het maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Met als doel nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Het is een verkennend onderzoek. Het winnen van aardwarmte is geen onderdeel van dit onderzoek.
Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Kijk voor meer informatie over wat seismisch onderzoek is op www.scanaardwarmte.nl.

Seismisch onderzoek wordt al decennia succesvol gedaan in Nederland. EBN is uitvoerder van dit onderzoek en heeft al jarenlange ervaring met projecten in de ondergrond. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is verantwoordelijk voor controle op de naleving van de voorwaarden en veiligheid van het seismisch onderzoek. Ook is SodM degene die de benodigde vergunning(en) afgeeft.

EBN is onlangs begonnen met het informeren van de grondeigenaren en informeert ook de inwoners die dicht bij de onderzoekslijnen wonen. EBN is het eerste aanspreekpunt.
Kijk op www.scanaardwarmte.nl voor meer informatie over SCAN. Op deze website staan binnenkort ook de locaties van het seismisch onderzoek in deze regio en u kunt er updates over de werkzaamheden in dit gebied lezen.