Afbeelding

Jubileumjaar gevierd met banier en speciaal biertje

Broederschap Vleuten

Vieren met inwoners

Door Ed Kamans


VLEUTEN > De R.K. Broederschap van Vleuten bestaat op 21 april 2021 550 jaar en gaat dat mooie jubileum samen met de bewoners van Vleuten – Haarzuilens vieren.


Na de start van het jubileumjaar in april van dit jaar met een gulle donatie aan De voedselbank Leidsche Rijn zijn er op 12 september nog meer festiviteiten. Die middag staat er van 14.00 tot 17.00 uur naast de Broederschapshuisjes een tent waar iedereen, onder het genot van een hapje en een drankje, kan kennismaken met de Broeders. Muzikaal wordt de dag opgeluisterd door Tres Loco’s, een straatvariété-show vol muziek, cabaret en acrobatie. Ook wordt het speciaal voor het jubileumjaar geschreven Broederschapslied ten gehore gebracht. Voor de kleine Vleutenaren is er een springkussen. Het is die dag ook Open Monumentendag en dus zijn ook de Broederschapshuisjes in Vleuten weer open voor publiek. In de huisjes is een expositie over de geschiedenis van de Broederschap te zien die is samengesteld door de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn.

Om 15.00 uur begint het officiële deel van het evenement. Naast de Broederschapshuisjes is een mast geplaatst waar wijkwethouder Maarten van Ooijen de jubileumbanier gaat onthullen. Deze banier is bedoeld om speciale aandacht te geven aan het bestaan van de Broederschap en zijn lange geschiedenis. 'Daar zijn we best heel trots op', vertelt Henny Smorenburg, procurator van de Broederschap. 'Het is toch een belangrijk stukje geschiedenis van Vleuten.'
Na het onthullen van de banier wordt het eerste Broederschapsbiertje geschonken aan Bas Borkus. Bas is de bedenker van alle projecten rondom het 550-jarig bestaan. Hierna kan iedereen het biertje proeven. Met het oog op de komende feestdagen heeft de Broederschap voor het bier een mooi glas en een cadeauverpakking laten maken. Deze zijn op verschillende plaatsen in Vleuten en Haarzuilens te koop.
De opbrengst gaat uiteraard naar een lokaal goed doel: het Johannes Hospitium.

Ook in de lokale horeca gaat het Broederschapsbier geschonken worden. 'Ondanks de verscherpte regels rondom Covid-19 hoopt de Broederschap op 12 september met de bewoners een mooie start met het thema ‘verbroedering’ te maken', aldus Henny Smorenburg.
Meer informatie over de activiteiten in het jubileumjaar van R.K. Broederschap van Vleuten is te vinden op de facebookpagina en de website, www.broederschapvleuten.nl.

Afbeelding