Jaap Jan Steensma achter het Vleutense Bätz-orgel.
Jaap Jan Steensma achter het Vleutense Bätz-orgel. Jaap Jan Steensma

Nieuwe organist voor Torenpleinkerk

Conservatorium

Orgeladviseur

Door Carla Wouterson


VLEUTEN > De liefde voor het orgel begon op zijn zevende toen Jaap Jan Steensma zijn eerste lessen kreeg van zijn vader.


Vanaf zijn negende kreeg hij les van een professionele orgelleraar. ‘Daarna heeft het me nooit meer losgelaten,’ vertelt Jaap Jan, die afgelopen zondag in bediening is gesteld als organist in de Torenpleinkerk en officieel zijn functie heeft aanvaard.

Hij vervolgt: ‘Ik kon al Bach spelen voor mijn twaalfde. Toen ik op de middelbare school moest kiezen tussen sport en muziek, was de keuze gemakkelijk gemaakt en werd het vanzelfsprekend muziek.

Na mijn middelbare schooltijd ging ik naar het conservatorium en studeerde muziekwetenschappen en volgde daarna de opleiding tot orgeladviseur, die ik cum laude afrondde. Een fascinerend beroep dat nu mijn hoofdbezigheid vormt. Je komt door het hele land.
Je kunt me vergelijken met een huisarts, die de diagnose stelt en indien nodig een specialist inschakelt. Ik hou niet de schroevendraaier vast.’

Al sinds 2015 is Steensma met Peter van Dijk al betrokken als orgeladviseur bij de restauratie van het Bätz-orgel.
Ongeveer 5 jaar later kwam er een organistenplekje vrij. Na ampele overwegingen maakte hij de keuze organist in Vleuten te worden.

‘Er viel veel aan het orgel uit 1809 van de beroemde orgelmaker te ontdekken, Voor mij was het een goedgevulde snoepkast.
Bijzonder is dat er onderdelen in zitten die nog veel ouder zijn, zoals de orgelpijpen.
Het orgel is ooit ergens anders gebouwd als tijdelijk orgel. De vroegere blaasbalgen zijn weer teruggeplaatst. Echt klassiek handwerk. Dit Bätz-orgel is gemakkelijk te bespelen en heeft een lieflijke klank.’

Op de vraag waarom hij Vleuten heeft gekozen antwoordt Steensma: ’Het maakt deel uit van een stad die zich dynamisch ontwikkelt. Deze plek vertegenwoordigt het oude hart van Vleuten. Het oude orgel geeft deze plek zijn ziel.
Ik hoop dat mensen die hier nieuw komen wonen dit kunnen waarderen en te midden van de nieuwbouw iets authentieks kunnen beleven.
Deze ruimte ademt historie en inspiratie en is een plek van iedereen. Je hoeft niet christelijk te zijn om te genieten van stilte en muziek.’

Steensma’s lievelingscomponisten zijn J.S.Bach (1685), C.F.Ruppe (1753) en Sweelinck (1562). ’Met de ervaring in veel verschillende denominaties op zak zou ik me flexibel willen opstellen.
Wel vind ik het belangrijk dat we ons daarbij vinden in een gemeenschappelijk doel en dat we wat we doen serieus nemen.

Met andere woorden in principe ben ik flexibel, maar het kan ook wel eens anders uitpakken.'

Steensma houdt voorlopig zijn andere baan als organist in twee Hilversum parochies parttime aan.
In Vleuten wisselt hij af met collega Dick van Dijk. Zelf speelt hij op iedere eerste en derde zondag, de vijfde zon- en de feestdagen worden 50/50 verdeeld.

Afbeelding