Woning delen met vrienden zoals in de tv-serie

Voorkomen van vereenza­ming in de stad

UTRECHT > Bij een kleine groep woningzoekenden is er een voorkeur voor een woning delen met vrienden.


Net als in de bekende tv-serie Friends, waar twintigers samen een appartement delen. Dat schrijft het college aan de raad als uitkomst van een onderzoek naar een motie van vorig jaar. 'Bij de uitsplitsing naar leeftijdscategorieën is te zien dat van alle huishoudens die naar een woning willen verhuizen met gedeelde voorzieningen, het merendeel tussen de 17 en 24 jaar oud is. Een klein deel is tussen de 25 en 34 jaar en enkele geïnteresseerden zijn tussen de 45 en 74 jaar oud.

Kenmerkend voor deze laatste groep is dat zij uitsluitend een voorkeur hebben voor het delen van extra voorzieningen en niet voor het delen van de woning zelf. Daaruit kan geconcludeerd worden dat deze groep zelfstandig wil blijven wonen. Dit beeld wordt ook herkend in de gesprekken die gevoerd worden met senioren over ouderenhuisvesting', aldus het college in de brief. Utrecht wil nu meewerken aan deze woonvorm.

'Naast het facilite­ren van de vraag naar woonruimte hopen wij hiermee ook een bijdrage te leveren aan het terugdrin­gen of voorkomen van vereenza­ming in de stad', zo denkt het college. De gemeente ziet een friendswoning als een zelfstandige woning, waarin meerdere personen van 18 jaar en ouder wonen zonder relationele band, en daarbij gebruikmaken van gedeelde voorzieningen, zoals keuken, toilet en badkamer. Bij nieuwbouwplannen gaat de gemeente mede inzetten op woningen die vrienden samen kunnen huren. 'Ook zullen wij in lijn met het Stadsakkoord Wonen met onze partners bespreken waar zij kansen zien voor het toevoegen van friendswoningen.’