Nieuwe Noordelijke Randweg wankelt

Financiering

Tunnels

Door Ed Kamans


UTRECHT > Het was zo'n mooi plan jaren geleden. een vernieuwde rondweg langs Overvecht met drie tunnels op de belangrijke kruispunten.


Geen verkeerslichten meer en een goede doorstroming tussen de A27 en de A2 bij Maarssenbroek, minder overlast voor de natuur in de polder in Overvecht. Maar vanaf de eerste plannen waren de financiën een groot obstakel en langzaam verdween het ideaalbeeld en bleef er nog een kruising over met een soort van ondertunneling of overkapping. Maar ook de minimale variant staat nu op de tocht, zo blijkt uit een brief van college aan de gemeenteraad over de stand van zaken van dat onderdeel van de ring Utrecht.

De gemeente heeft zelf niet genoeg geld, maar er is niets extra's te verwachten. De kosten blijven stijgen door de stikstof en de bouwkosten, zo blijkt uit de laatste doorrekening. 'Voor de variant met één onderdoorgang is de indicator geld naar aanleiding van de definitieve uitkomsten van de kostenraming gewijzigd van oranje naar rood', aldus het college. 'Het Rijk heeft in het overleg laten weten dat de kans op een extra bijdrage aan de NRU zeer klein tot nihil is.' De tunnels worden nog niet helemaal geschrapt uit de plannen van de stad Utrecht, maar er wordt nu niet meer veel geld en energie gestoken in de variant zonder ongelijkvloerse kruisingen. 'Aan het eind van het jaar maken we de balans op van de uitkomsten van het overleg met het Rijk en de uitkomsten van de extra ontwerploop. In het geval dat een tunnel niet langer haalbaar blijkt, dan leggen we dit in een raadsvoorstel aan u voor in de eerste helft van 2021', aldus het college. Hoe een nieuw plan zonder tunnels er dan uit gaat zien en of daar wel geld voor is, moet nader worden uitgewerkt als er inderdaad geen extra financiering komt. In de ochtend- en avondspits staat het verkeer regelmatig vast tussen de twee grote verkeerspleinen vanaf de Zuilense Ring richting de A27. En dat komt de natuur van het Noorderpark aan de ene kant en de leefbaarheid Overvecht aan de andere kant niet ten goede. Aan een datum waarop het werk aan de randweg afgerond kan zijn, waagt de wethouder zich niet in haar brief aan de gemeenteraad. 'Gezien de onzekerheid omtrent stikstof en financiering kan op dit moment geen betrouwbare eindmijlpaal afgegeven worden.' En dan is er ook nog de Zuilense Ring langs Maarssen waar de provincie de snelheid terug gaat brengen naar 80 kilometer per uur, maar daar ligt nog een probleem bij de aansluiting naar de A2 richting Amsterdam en de ring Utrecht.