Oefentherapeut Susanne Bus werkt met een oudere aan het behoud van kracht.
Oefentherapeut Susanne Bus werkt met een oudere aan het behoud van kracht.

Groter valrisico bij ouderen door minder kracht en conditie

STICHTSE VECHT > Voor ouderen is mobiliteit een uitdaging, helemaal nu in deze coronatijd.


Bewust zijn van wat je kunt doen om mobiel te blijven en de kans op een val te verkleinen, is van groot belang. Daarom is de oproep van zorgverleners: 'Vergroot je kennis over valpreventie! Motiveer Wankele Willie’s voor het programma Blijf Gaan en Staan.' Mevrouw Veldt (85) is een van de 128 deelnemers aan het programma. 'Mijn grootste angst is dat ik door een val iets breek en niet meer thuis kan wonen.' Samen met de ergotherapeut maakte mevrouw haar huis rollator-proof. Ook sport mevrouw in een speciale beweeggroep bij de fysiotherapeut. Mevrouw heeft een duidelijke boodschap voor Wankele Willie’s: ‘Blijf bewegen! Begin met kleine stukjes: loop de galerij op en af.’
Blijf Gaan en Staan richt zich op de factoren die een rol spelen bij verminderde mobiliteit, zoals verminderd zicht en duizeligheid. Oefentherapeut Susanne Bus: ‘U hebt een verhoogd valrisico als u in de afgelopen twaalf maanden vaker dan één keer gevallen bent of moeite heeft met bewegen, lopen en balans houden.’ Goede mobiliteit is tot op hoge leeftijd haalbaar. Verschillende zorgverleners vragen aandacht voor het belang van o.a. bewegen, medicatie- en oogchecks en werken daarom samen in het ketenprogramma Blijf Gaan en Staan. Na aanmelden via de huisarts of website van Vechtverband neemt de ergotherapeut contact op om samen te kijken naar persoonlijke risicofactoren, zodat advies op maat gegeven kan worden om een val te voorkomen.
‘Wankele Willie’s’ kunnen zich aanmelden voor het corona-proof valpreventieprogramma via www.vechtverband.nl/blijfgaanenstaan of via de huisarts.