Parken dicht en geen drank uit de supermarkten

Extra maatregelen na onrustig weekend

UTRECHT > De kroegen gingen dit weekend allemaal dicht om 22.00 uur en dat had als gevolg een grote toeloop op de supermarkten in de binnenstad, die tot laat open zijn om daar dan drank te kopen.


Vanaf woensdag is het verboden het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends te bezoeken. Dat geldt dus niet voor parken in Leidsche Rijn, zoals het Máximapark. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht besloten. Daarnaast hebben de gemeente Utrecht en supermarkten en nachtwinkels in de binnenstad afgesproken dat de winkels vanaf nu op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur de deuren sluiten. Deze nieuwe maatregelen zijn genomen naar aanleiding van afgelopen weekend, toen het na sluitingstijd van de horeca te druk was rond en in supermarkten in de binnenstad, in een aantal parken en rond een campusgebouw voor studenten. Het ging voornamelijk om jongeren tussen de 18 en 27 jaar die elkaar buiten opzochten en alcohol met elkaar dronken. Er zijn 21 mondelinge en 58 schriftelijke waarschuwingen en 6 boetes door gemeentelijke handhavers uitgedeeld.

Burgemeester Den Oudsten over de nieuwe maatregelen: ‘Ik begrijp heel goed dat jongeren/mensen in het weekend eropuit willen en met elkaar iets willen drinken, maar de mogelijkheden daartoe zijn op dit moment helaas beperkter. Het kabinet heeft op maandag 28 september voor drie weken aangescherpte maatregelen aangekondigd voor drie weken waardoor onder andere de sluitingstijden van de horeca zijn aangepast. Samen moeten we ons deze drie weken zo goed mogelijk aan de maatregelen houden om te voorkomen dat nog strengere regels nodig zijn.’ Handhaving van deze regels blijft strikt.