De bekende oranje boten, maar nu elektrisch.
De bekende oranje boten, maar nu elektrisch.

De eerste groene Reddingsbrigade

UTRECHT > Reddingsbrigade Utrecht is al 102 jaar actief op de Utrechtse wateren.


Tijdens festivals en evenementen houden ze de veiligheid op en rondom het water in de gaten vanuit de oranje vletten. De vaarkilometers die ze daarvoor maken, kosten veel brandstof. Dat wil de brigade beter doen. Daarom is een enthousiaste werkgroep aan de slag met een verduurzamingsplan. Het doel: klimaatneutraal zijn in 2023 én de eerste groene brigade van Nederland worden!

Unaniem stemde de ALV voor de verduurzamingsplannen waarbij naast CO2-reductie ook duurzaam gedrag en duurzame inzetbaarheid van de vrijwilligers is opgenomen. De brigade kan nu als eerste brigade in Nederland de vletten en een snelle boot van elektrische motoren voorzien! Daarnaast zullen warmtepanelen en lichtsensoren in het botenhuis worden geplaatst.

De demonstraties zouden eerst met publiek zijn, ook bij de Haarrijnseplas, maar vanwege de strenge coronamaatregelen werd toch gekozen voor een online demodag om alles te laten zien van de plannen en het materiaal waarmee ze alle Nederlandse brigades én alle Nederlandse booteigenaren wil inspireren.
De wethouder Mobiliteit, energie en groen van Utrecht Lot van Hooijdonk en de voorzitter van Reddingsbrigade Nederland Leendert de Lange hebben hun steun uitgesproken en felicitaties gegeven. Bekijk vooral ook het filmpje waarin Reddingsbrigade Utrecht haar werk, duurzaamheidsplannen en haar oude én nieuwe materiaal toont. Meer weten? www.reddingsbrigadeutrecht.nl.