Afbeelding

Kunst in het Waterwinpark in Leidsche Rijn

Drinkwater van 1000 jaar oud voor 115.000 inwoners

LEIDSCHE RIJN > Het Waterwinpark in Terwijde is een openbaar park en waterwingebied ineen. Een bijzondere plek die schoon drinkwater levert aan 115.000 inwoners.


Naast het grote Pompgebouw van Vitens en de waterputten valt dat niet op. Fluid Future start in samenwerking met Vitens, de provincie en de gemeente een kunsttraject om daar meer aandacht aan te geven. Komende maanden werken 3 verschillende kunstenaars en ontwerpers aan een eigen plan van aanpak. In januari gaat de winnaar het plan uitwerken en betrekt daar bewoners bij. Tijdens de digitale bewonersbijeenkomst op dinsdagavond 27 oktober hoort u meer over het project en kunt u de kunstenaars en ontwerpers meegeven wat u belangrijk vindt in het Waterwinpark.
Het water dat in het Waterwinpark Leidsche Rijn naar boven wordt gehaald is circa 50 tot 1000 jaar geleden gevallen als regen. De grond heeft het water gezuiverd: zuurstof, virussen en bacteriƫn zijn door het natuurlijke proces al niet meer aanwezig in het water. Bij 9 waterputten wordt grondwater opgepompt vanaf een diepte van ongeveer 100 meter. Na al die jaren is het water door dat natuurlijke proces al heel schoon. Via de zuiveringsinstallatie in het pompstation wordt het door middel van beluchting en zandfiltratie verder opgeschoond voordat het naar de consument getransporteerd wordt.
Het pompstation te midden van de wijk Leidsche Rijn wordt op speciale dagen opengesteld voor publiek. Het publiek krijgt dan inzicht in het gehele technologische en ecologische systeem dat nodig is om schoon drinkwater bij inwoners uit de kraan te laten komen. De overige dagen heeft het publiek weinig inzicht in het belang en de functie van dit cultuurlandschap. Alleen een klein bordje bij de toegang van het Waterwinpark geeft aan dat het een waterwinlocatie van Vitens betreft.

Lees meer op ww.varnws.nl