De Buurtwerkkamer in coronatijd.
De Buurtwerkkamer in coronatijd. Paul Romijn

Buurtwerkkamer zorgt voor verbinding

Stadsdiner

Vrijwilligers

Door Juriaan Otto


LEIDSCHE RIJN > In een grote wijk als Leidsche Rijn met al die verschillende bewoners uit alle windstreken zijn er nog maar weinig plekken waar mensen terecht kunnen voor een praatje, een bakkie troost, vragen over formulieren of (dreigende) schulden, taalondersteuning, huiswerkbegeleiding of wat zij dan ook maar zelf zouden willen organiseren.


Want dat is de kracht van de buurtwerkkamer; bewoners bepalen er zelf de sociale agenda van de wijk en regelen zelf het sleutelbeheer. Voorheen gebeurde dit alles vanuit Den Hoet aan de Belcampostraat, maar sinds begin dit jaar is het Berlijnplein het onderkomen van de buurtwerkkamer.
Deze inspirerende kunst- en cultuurkavel wordt gedeeld met RAUM (Venster), Jonge Honden, NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Goede Vrijdag.
En opgetekend uit de mond van een van de vrijwilligers van de buurtwerkkamers; 'Als het Grote Utrechtse Stadsdiner in 2021 weer wordt georganiseerd en de lockdown is er eindelijk van af, dan zit het hier stampvol.' Een mooi vooruitzicht.

Want het afgelopen Grote Utrecht Stadsdiner bij Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn was een succes. De nieuwe coronamaatregelen gooiden nog bijna roet in het eten, maar uiteindelijk ging het toch door; het Grote Utrecht Stadsdiner op meer dan 30 plekken in de stad.
Een van die plekken was Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn aan het Berlijnplein tegenover de rode Pathé-bioscoop.

Op Wereldarmoededag organiseerden de Utrechtse Armoedecoalitie, Sharing Acts Society (SAS) en Stichting Dialoog samen met tientallen lokale partners een massale avondmaaltijd.
Doel was het in contact brengen en verbinden van Utrechters afkomstig uit alle lagen van de bevolking en uit alle windstreken die er maar zijn. En dat lukte.
Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn was gevuld (uiteraard keurig op anderhalve meter!) met allerlei bewoners uit Leidsche Rijn die in al hun diversiteit als één gezicht het kosmopolitische karakter van Leidsche Rijn toonden.
Chefkok Jasper Kaan van het restaurant De Club XL in Kanaleneiland had een simpel, lekker en verrassend soeppakket samengesteld dat door onze eigen Aziz werd omgetoverd tot een culinair hoogstandje, uiteraard met nog wat ‘side dishes’ van zijn hand.

En ondanks het feit dat een aantal bewoners het toch te eng vond om in tijden van corona met anderen aan te schuiven was de ruimte met iets minder dan 15 eters toch gezellig gevuld. Geanimeerd werd er met elkaar gesproken en er waren zelfs mensen die voor het eerst in de buurtwerkkamer aanwezig waren.
Het was overigens een logische stap om buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn naar voren te schuiven als een van de plekken in de stad waar mensen terecht konden voor een hapje en drankje. Nu nog corona-proof uiteraard.