De storm raast over de stad.
De storm raast over de stad.

Weercode donkerrood in Utrecht 1 augustus 1674

VLEUTEN > Op donderdag 5 november verzorgt de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een webinar door René de Kam en Gerard van der Schrier.


Iedereen die als kind het magnifieke boek van Thea Beckman 'Stad in de Storm' heeft gelezen, kent het verhaal over de enorme storm waarmee de warme zomerdag van 1 augustus 1674 eindigde. Iedereen kent ook wel het verhaal dat het middenschip van de Utrechtse Dom door die storm werd verwoest. Wist u dat het dak van de Vleutense Torenpleinkerk (die toen nog de Oude Willibrordkerk heette) finaal wegwaaide? Het zal een weerfenomeen geweest zijn waarvoor het KNMI nu de code donkerrood zou afgeven. Maar wat gebeurde er nu precies? Waarom woei het middenschip van de Dom weg, waarom niet de Domtoren zelf die veel hoger is?
Gerard van der Schrier is klimatoloog bij het KNMI en heeft zich ook toegelegd op onderzoek naar klimaat in het verleden. René de Kam is conservator bij het Centraal museum te Utrecht en verantwoordelijk voor de zeer interessante huidige tentoonstelling 'De Ommuurde Stad'.
De lezing is alleen via YouTube te volgen. U kunt zich opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl. Na uw opgave ontvangt u dan een link en een betaalverzoek van 2,50 euro voor niet-leden van de Historische Vereniging. Leden van de Historische Verenigingen dienen zich wel aan te melden voor de link, maar voor hen is het gratis. Datum: donderdag 5 november. Aanvang: 20.00 uur. Informatie: Wim de Vrankrijker, (activiteiten HV) 06-54242160.