Gildewandeling

UTRECHT > Op dinsdag 17 november kunt u met gildegids Johan Le Fèvre wandelen door Tuinwijk en Vogelenbuurt. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Na een periode van ongecontroleerde stadsuitbreiding buiten de singels koos de overheid ervoor om verdere bevolkingstoename op te vangen in een omgeving die de voordelen van stad en platteland in zich verenigde: het principe van de 'tuinwijk'. De oudere Vogelenbuurt was nog gebaseerd op bestaande infrastructuur, maar Tuinwijk kreeg een geheel nieuw rationeel stratenplan. Toch zou de industrie een probleem gaan vormen toen de rommel hiervan opgeruimd moest worden en er een park moest komen. We bekijken al wandelend ook een bijzondere groep ‘verweesde’ beelden in de wijk.

Het schoonmaken van de vervuilde grond van de gemeentelijke gasfabriek en het Vaaltterrein heeft in de jaren ’80 heel wat gemoederen in beweging gebracht. Na grondige acties van omwonenden, actiegroepen, bestuur en deskundigen hebben wij nu een prachtig Griftpark. We wandelen ook langs het Zwarte Water. Het is grotendeels overkluisd en onzichtbaar, maar we vinden de sporen en zelfs de plekken waar waterenergie de molens liet draaien.

Aanmelden en kosten: ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gildeutrecht.nl. U kunt zich voor deze wandeling ook aanmelden via e-mail balie@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer). Plaats van vertrek hoort u bij aanmelding. Kosten: 8 euro p.p., 4 euro voor kinderen beneden 13 jaar of U-pashouder.


Voedselbank

DE MEERN > Doe mee aan de nieuwe inzamelactie van de voedselbank! De Voedselbank heeft vanwege corona meer klanten en daar is geld en houdbaar voedsel voor nodig. Op 5, 6 en 7 november tussen 14.00 en 19.00 uur kunt u houdbaar voedsel brengen naar Azotod, Meerndijk 126, De Meern.


Grote Prijs

LEIDSCHE RIJN > Aanmelden voor De Grote Prijs van Leidsche Rijn kan nog tot zondag 8 november 2020! De Grote Prijs van Leidsche Rijn is dé bandwedstrijd voor muzikale jongeren uit Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn van 12 tot 19 jaar. Meer informatie op de site van Cultuur19.


Aanhoudingen

MAARSSENBROEK > De politie heeft maandag twee jongeren aangehouden na een conflict op de Safariweg. De politie werd rond 20.00 uur gealarmeerd in verband met een lopend conflict tussen twee jongeren. Hierbij zou een van hen gedreigd hebben met een mes. Dankzij camerabeelden kon snel een 17-jarige jongen uit Vleuten worden aangehouden. Het mes dat hij nog bij zich had is in beslag genomen.

In verband met het conflict is een tweede verdachte, een 15-jarige jongen, uit Maarssen, aangehouden. Het slachtoffer, een 14-jarige jongen uit Maarssen heeft aangifte gedaan. De politie doet verder onderzoek.