Kap van bomen aan de Kreekraklaan

LEIDSCHE RIJN > Vijf essen op de Kreekraklaan in Leidsche Rijn zijn ziek; ze hebben de essentaksterfte.


'Daarom vervangen we de essen. U kunt meebepalen welke nieuwe boomsoort er komt in uw straat', zo laat de gemeente weten aan de inwoners. 'We vervangen vijf essen. Voor de nieuwe boomsoort kunt u kiezen uit de elsbes (sorbus torminalis) en de winterlinde (tilia cordata). Op www.utrecht.nl/bomennieuws vindt u het ontwerp en informatie over de boomsoorten.' Geef vóór 15 november uw voorkeur door. Dat kan door een e-mail te sturen naar bettina.leiss@utrecht.nl. Vermeld ook de naam van uw straat.
'De boomsoort met de meeste voorkeursstemmen planten we terug. Utrecht wil meer bomen in de stad en daar waar het kan, verharding vervangen door gras of beplanting', aldus de gemeente. 'In de Kreekraklaan kunnen we nog zes extra bomen aanplanten. We planten zes gele treurwilgen aan de waterkant ter hoogte van de parkeerplaatsen (bij huisnummer 40). Deze vindt u ook op het ontwerp. Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte, die in heel Europa voorkomt. Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat. De komende jaren betekent dit helaas dat veel essen gaan verdwijnen uit het ‘straatbeeld'. Er is geen middel tegen de essentaksterfte.
Kijk op www.utrecht.nl/essentaksterfte voor meer informatie. We kappen en planten de bomen vóór april 2021. U ontvangt tegen die tijd een wijkbericht met de startdatum en de uitslag van de boomsoort.'