De Burger Queen van gerecycled materiaal.
De Burger Queen van gerecycled materiaal.

Sculptuur nieuw baken aan de Vecht

MAARSSEN > Op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is een sculptuur geïnstalleerd van kunstenaar David Bade.


Het is een hoge lantaarnpaal met een grote vrolijke, felgekleurde danseres. Het is samengesteld uit onconventionele materialen en geeft 's avonds licht. Met het werk ‘Burger Queen' wil Bade voorbijgangers herinneren dat ze moeten genieten van alle mooie dingen in het leven. Directeur Buitenplaats Doornburgh Joanna van Dorp: 'Met dit nieuwe baken aan de Vecht markeren we Doornburgh als buitenplaats voor kunst en wetenschap.' Naast een programmering van lezingen en tentoonstellingen is er dit jaar gestart met een nieuwe residentie voor kunstenaars en wetenschappers. Het beeld van David Bade is een mooie toevoeging aan de bestaande programmering. Joanna van Dorp: 'Wij zijn trots dat wij dit stoere beeld van David Bade op de buitenplaats een plek mogen geven. Het laat zien dat wij de ambitie hebben om een plek te zijn voor nieuwe kunst, maar het sluit ook aan op de historie van buitenplaatsen, die vaak een beeldentuin bezaten.'
Het kunstwerk ‘Burger Queen' toont een vrolijke danseres in een lantaarnpaal. Het gebruik van gerecyclede materialen en de naam van de sculptuur zijn een verwijzing naar de ongezonde consumptiemaatschappij waar fastfood en plat vermaak overheersen.
Bade ziet de rol van deze roze dansers als iets positiefs. 'Ze straalt macht en vrolijkheid uit. Als een koningin kijkt ze triomfantelijk de wereld in. Ze herinnert ons om te genieten van het leven en is een soort ‘koningin' die zich verheft tot het hogere.