Er is niet veel meer over van de Buurtwerkkamer. Foto Ronald Correljé
Er is niet veel meer over van de Buurtwerkkamer. Foto Ronald Correljé

Buurtwerkkamer kijkt naar toekomst

Veel schade

Crowdfunding

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > De brand van afgelopen weekend in het culturele paviljoen bij het Berlijnplein heeft diepe sporen achtergelaten.


Het onderkomen van het Nieuw Utrechts Toneel NUT, RAUM, De Jonge Honden en de Buurtwerkkamer aan de San Marinostraat tegenover de bioscoop ging in vlammen op. De ravage is groot, zo blijkt in de afgelopen dagen met een schade van meer dan een miljoen euro, maar de organisaties moeten ook op zoek naar een nieuw onderkomen. De Buurtwerkkamer is aangeslagen, maar kijkt ook alweer naar de toekomst. 'Oh, oh, wat heftig als in een vloek en een zucht je hele buurtwerkkamer afbrandt. Vannacht zijn Hart voor Leidsche Rijn, Jonge Honden en NUT (Nieuw Utrechts Toneel) alles kwijt geraakt. Ogenschijnlijke brandstichting door vier tieners nadat ze via de buurtwerkkamer (illegaal) naar binnen waren gegaan. De gevolgen voor alle partners van het Berlijnplein zijn enorm; in één klap dakloos.', zo schrijft de Buurtwerkkamer op facebook. 'Het enige wat we nu kunnen doen is de schade opmaken, wonden likken en toch vooruit kijken. Met z'n allen op zoek naar een nieuw onderkomen. Symbolische schrale troost is dat het hart gemaakt door Patrick Kusters als enige voorwerp van waarde dit inferno heeft overleefd.' Van alle kanten zijn er reacties van medeleven en ook steun. Zo werd al snel een crowdfundingsactie opgezet voor NUT door buurtbewoners. 'Het leek ons vreselijk om hetgeen waar je voor werkt zo teniet te zien gaan. We vroegen ons af hoe we konden helpen', vertelt buurtbewoner Elly Verkley. 'Vijf minuten later hadden we een crowdfundingsactie gestart.' En met succes, de teller stond woensdag al op bijna 15.000 euro, voorzien van hartverwarmende reacties. 'Jullie zijn voor ons het leukste theatergezelschap in de wijde omgeving, sterkte de komende tijd, en laat je niet ontmoedigen, als NUT vrienden slepen we jullie hier wel doorheen', zo reageert een van de gulle gevers op de tegenslag voor het Nieuw Utrechts Toneel. Een flinke opsteker voor Greg Nottrot, artistiek leider van het theater. 'We zijn heel erg verdrietig. Alle energie die we erin hebben gestopt is in twee tot drie uur tegen de grond. Ik vind het heel mooi dat mensen zeggen dat ons theatergezelschap zal herrijzen als een feniks uit de as', vertelt hij tegenover RTV Utrecht. 'Ze hebben er vertrouwen in dat het weer goedkomt. Dat is heel fijn. Een feniks in de vinex.'
De politie heeft kort na de brand in de omgeving vier jongens aangehouden. Het viertal uit Maarssen en Vleuten zat woensdag nog in voorarrest gezien de ernst van de feiten en het onderzoek. De jongens hadden ingebroken in het gloednieuwe culturele verzamelgebouw. Ze zochten naar eigen zeggen een plek 'om te hangen'. Het viertal zou nog zelf tevergeefs geprobeerd hebben de vlammen te blussen.