Filmhuis

DE MEERN > Het filmhuis in De Schalm is verplaatst naar vrijdagmiddag 4 december (onder voorbehoud). Zaal open:14.45 uur, aanvang:15.00 uur. Kom gezellig kijken naar de filmklassieker 'Out of Africa'.
De kaarten kosten 7.50 euro p.p. inclusief koffie/thee en gebak. Reserveren is verplicht: (030) 6662609 of o.asperen@schalmdemeern.nl. Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus vol is vol.


Bijensymposium

REGIO > Op 25 november (10.00 – 12.15 uur) is het symposium digitaal te volgen, onder dagvoorzitterschap van Eddy Zoëy, bekend van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) neemt ons mee in de wondere wereld van de wilde bij: 'We hebben meer dan 360 soorten wilde bijen in Nederland. Van kleine, zwarte maskerbijtjes tot wollige, bontgekleurde hommels. Elke soort heeft een eigen verhaal. Hoe meer mensen deze verhalen kennen, hoe enthousiaster zij worden om de natuur waar de bijen deel van uitmaken te beschermen. Het is daarom goed dat de provincie Utrecht aandacht heeft voor deze verhalen.'
Chris Achterberg (Van den Bijtel Ecologisch Onderzoek) voerde in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek uit naar het voorkomen en de verspreiding van wilde bijen in Utrecht. Hij presenteert tijdens het symposium de resultaten van dit onderzoek. Daarnaast wordt er een podium geboden aan inspirerende initiatieven die een positieve impact hebben op de wilde bij. De gemeente Utrecht zal met trots vertellen over de groene bushokjes in de stad Utrecht en het bijvriendelijk restaureren van de forten in Lunetten. Wilder Land (voorheen ptthee), winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2019, neemt u mee de velden in en vertelt hun verhaal over biodiverse kruidenthee (ptthee) van eigen bodem.
Ook de Houtense Bijzaken, een bewonersinitiatief van Houtenaren, laat zien hoe ze met hulp van de provincie Utrecht in actie komen voor de wilde bij. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Natuurverdubbelaars. Aanmelden via de site van de provincie.


Lezing

VLEUTEN > Op woensdag 17 maart 2021 verzorgt de Historische Vereniging een lezing door vrijetijdshistoricus Jan Huiting. Jan is sinds 1990 als auteur verbonden aan het tijdschrift en promoveerde in juni bij de professoren De Boer en Spek in Groningen cum laude op het proefschrift 'Domeinen in beweging'.
Hoewel dit een breed opgezette sociaal-economische studie is naar landschap, vegetatie, grondbezit, bevolking, daglonen, prijzen, kapitaalrente, pachten en tienden zal Jan in detail ingaan op een aantal boerenbedrijven zoals ze tussen 1300 en 1800 hebben bestaan in het werkgebied van de vereniging. Een korte geschiedenis van de landbouw in vervlogen tijden. De locatie van deze lezing is op dit moment, mede vanwege COVID-19 nog niet bekend.