De kasten bieden museale kunst aan huis.
De kasten bieden museale kunst aan huis.

Kunst uit Utrechtse musea in woonzorgcentra

LEIDSCHE RIJN > Al jarenlang gaan de bewoners van de Utrechtse woonzorgcentra op vrijdag naar een van de Utrechtse Musea via het project Utrecht Museumdag.


Een initiatief van de samenwerkende Utrechtse musea en AxionContinu. Nu dit door corona niet meer mogelijk is, kwam het projectteam van Utrecht Museumdag deze zomer met een alternatief; een Museummagazine waarin werken uit de musea werden toegelicht en verhalen werden verteld.
Om de museumbelevenis binnen de woonzorgcentra van AxionContinu te versterken is deze week de Pop-Up Expo gestart. De Pop-Up Expo is een mobiele tentoonstelling die langs alle woonzorgcentra van AxionContinu reist.

De expositie bestaat uit twee grote kasten, ontworpen door de Utrechtse ontwerper Lotte van Laatum. De mobiele expo, die eerder kunstwerken van bewoners toonde, is nu opnieuw ingericht met reproducties van kunstwerken uit de Utrechtse musea en gaat nu een ronde maken langs de locaties.
Nu de bewoners niet naar de musea kunnen, kunnen zij genieten van de kunstwerken in eigen huis, individueel of samen met een medebewoner, medewerker of familielid kan men een museale beleving in eigen huis ervaren. De Pop-Up Expo is een initiatief van AxionContinu om ouderen laagdrempelig kennis te laten maken met kunst.
Zes Utrechtse musea hebben een plek in de Pop-up Expo, te weten: Centraal museum Utrecht, Museum Catharijneconvent, Museum Speelklok, Het Spoorwegmuseum, Het Utrechts archief en het Nederlands Volksbuurtmuseum.