Martin van Kralingen krijgt het eerste nummer van Irma Gondrie van de HKB. Eigen foto HKB
Martin van Kralingen krijgt het eerste nummer van Irma Gondrie van de HKB. Eigen foto HKB

Historische Kring Breukelen feliciteert Van Kralingen

BREUKELEN > Het mag in de tijdschriftenwereld een onbekend verschijnsel zijn, maar het aanbieden van het eerste exemplaar van het novembernummer 2020 van het Tijdschrift Historische Kring Breukelen aan Martin van Kralingen afgelopen vrijdag was daarop een feestelijke uitzondering.


De boekhandel zit deze maand namelijk 85 jaar in Breukelen en men zal daar uiteraard meer van horen. Het begon allemaal in 1935 toen M.N.J. van Kralingen, de opa van de huidige eigenaar, een winkel in boeken en schrijfbehoeften opende in Breukelen. Ten tijde van een economische crisis zeker niet zonder risico. Generaties Breukelaars hebben in de afgelopen 85 jaar het wel en wee van het familiebedrijf gevolgd. In het nieuwste tijdschrift van de Historische Kring Breukelen wordt ruim aandacht besteed aan dit jubileum, met verhalen en foto’s van toen en gezichten van nu. Het tijdschrift is voor 5 euro te koop bij Van Kralingen.

Het extra dikke najaarsnummer van het tijdschrift kent een diversiteit aan artikelen: o.a. over Engel de Ruyter (die op Boom en Bosch woonde), over Michiel Onnes, een van de kasteelheren van Nijenrode, over pastoor Dijkers uit Kockengen, Jan Schouten, en tante Bets. Wie herinnert zich haar niet met haar paarden en een sigaar in haar mond of onder de pet? Deel I over de Middenstand in Nieuwer Ter Aa biedt een rijk geïllustreerd beeld van de ondernemers uit de vorige eeuw. Hoe de maatschappelijke ontwikkelingen het dorp veranderden. En hoe werden de gemeentegrenzen eigenlijk bepaald in 1812? Samen met het verhaal over het Bonifatiusjaar en het jaar van de 75-jaar bevrijding een gevarieerd nummer om te lezen. Naar Van Kralingen dus! Herenstraat 4.