Afbeelding

Woningen voor daklozen in regio Utrecht

Versnellen doorstroming naar zelfstandigheid

REGIO > De Tussenvoorziening en gemeente Utrecht ondertekenden een overeenkomst voor begeleiding van dak- en thuislozen in de eerste 114 woningen uit het gezamenlijke regionale project ‘Living Lab, Eerst een (t)huis’.


Hier krijgen dak- en thuislozen eerst een woning toegewezen, om vanuit daar te herstellen en begeleid te worden naar een zelfstandig bestaan. De 114 woningen staan grotendeels in Leidsche Rijn (83 woningen). Daarnaast staan er 11 in Nieuwegein en zijn er 20 los verspreid door de stad. Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke opvang en Beschermd Wonen: 'Met deze stap realiseren we een thuis voor daklozen die in de opvangvoorzieningen wachtten op een woning. De gestegen dakloosheid en sterk oplopende wachtlijsten maken het noodzakelijk om via creatieve manieren woonruimte te creëren voor doelgroepen die dat hard nodig hebben. De U16 gemeenten hebben afgesproken om een inhaalslag te maken in het zelfstandig wonen in de wijk van mensen uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen (met de benodigde begeleiding). De komende vijf jaar realiseren we op basis van deze regiokoers 600 woningen voor deze doelgroep, waarvan 385 in Utrecht-stad en 215 in de regio.'
In Maarssenbroek zou een locatie bij Zwanenkamp kunnen worden gebruikt. Door de toenemende druk op de daklozenopvang en de stijgende wachtlijsten bij vervolgvoorzieningen in de opvangketen moeten mensen lang wachten voordat zij in aanmerking komen voor een eigen woning. Om dit probleem aan te pakken wordt, binnen de bredere opgave van de regiokoers, voor minimaal 200 dak- en thuislozen uit de 16 Utrechtse regiogemeenten met Housing First een stabiele woonplek gecreëerd.