Beschermer

REGIO > Op zoek naar een uniek kerstgeschenk? Geef een (Junior) Beschermerschap cadeau. Maak iemand blij met een Beschermerschap van Utrechts Landschap. Voor maar 30 euro geef je de verrassende Utrechts Landschap Gids én een jaar Beschermerschap cadeau. En voor slechts 7,50 euro maak je een (klein)kind Junior Beschermer. Hij of zij ontvangt een leuk welkomstpakket. Kijk op de site van het Utrechts Landschap.


Rampjaar

WOERDEN > Op vrijdag 11 december om 12.00 uur verzorgen Platform Rampjaarherdenking en Historizon een webinar over het Rampjaar 1672. Dit wordt gegeven door Floortje Tuinstra van Het Utrechts Archief en gaat over de dilemma’s waar gewone en minder gewone Utrechters voor kwamen te staan in tijden van brandschatting, inkwartiering en gedwongen medewerking. Een van hen is Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Amerongen. Meer informatie op www.rampjaarherdenking.nl of www.historizon.nl. In het Utrechts Archief is ook nog een Rampjaarexpositie te zien; deze duurt nog tot 3 januari 2021.


Bredius

WOERDEN > 'Afgelopen weken is in de Woerdense boekhandels bijna de helft van de oplage van het boek ‘Van Batestein tot Bredius’ verkocht. Het loopt storm', vertelt Bernt Feis, bestuurslid van de Stichting Landgoed Bredius. Nu de restauratie van de eeuwenoude hofstede van start is gegaan zal de belangstelling alleen maar toenemen, verwacht Feis. ‘Van Batestein tot Bredius’ vertelt de rijke historie van het huidige Landgoed Bredius. In 150 prettig leesbare pagina’s beschrijven de auteurs Ed van Keimpema, Anton Nuijten en Dammis van ’t Zelfde het ontstaan van het eeuwenoude landgoed, de natuur en cultuurhistorie en de familiegeschiedenis van de familie Bredius. Zij brachten hiervoor vele uren door in archieven en bibliotheken en namen interviews af bij oud-bewoners, kenners en liefhebbers van het 22 hectare tellende landgoed. Het boek is een gebonden uitgave, prachtig geïllustreerd met 300 kaarten, tekeningen en foto’s. Kortom een must-have voor geïnteresseerde Woerdenaren.


Grote Clubactie

LEIDSCHE RIJN > Ruim 300.000 verkopers zetten zich de afgelopen maanden in om loten te verkopen tijdens de Grote Clubactie. In Utrecht lukte het verenigingen om in totaal 131.694 euro op te halen. In Vleuten ging het om PVCV 9285 euro, Chr. Omnivereniging Desto 6411 euro, H.V. Leidsche Rijn 5022 euro, Djalita Cheerleaders 1413 euro, LIMES 1281 euro, VVJ 405 euro en Badmintonclub Castellum 333 euro. In De Meern waren het VV De Meern 4941 euro, GVLR GEMS 4137 euro, Karate Team Utrecht 3945 euro, Fiducia 1674 euro, Z.P.C. Watervlo 1431 euro, B.V.M. De Meern 1350 euro, Zwemvereniging Utrecht 870 euro. Dit is de grootste opbrengst in de 48-jarige geschiedenis van de Nationale Grote Clubactie. Verkopers gingen ‘ouderwets' langs de deuren, waarbij voldoende afstand werd bewaard, ook werden online middelen ingezet. Zo kon de verkoop volledig coronaproof doorgaan.