Ronald Kalka wint in de categorie ‘Vrijwilligers'.
Ronald Kalka wint in de categorie ‘Vrijwilligers'.

Waardering Utrechtse vrijwilligers

Slimme opzet

Inspiratie

UTRECHT > De Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2020 is maandag 7 december - de Nationale Dag van de Vrijwilliger – uitgereikt aan BuurtMaaltijden (categorie organisaties) en Ronald Kalka (categorie vrijwilligers).


Deze gemeentelijke waarderingsprijzen worden elk jaar uitgereikt aan de organisatie en vrijwilliger die in de ogen van de jury het meest betekend hebben voor de stad. In de categorie ‘Organisaties en initiatieven’ won BuurtMaaltijden de eerste prijs (2500 euro). Dit mooie initiatief ontstond midden in de coronatijd. Met gratis maaltijden - voor en door buurtbewoners -zorgen ze voor meer verbinding in de wijken! Professionele koks die anders thuis zouden zitten, koken in het buurthuis met overtollig voedsel BuurtMaaltijden, andere vrijwilligers bezorgen die bij mensen thuis. De jury: ‘Als je het voor elkaar krijgt zo snel iets op te zetten en mensen te motiveren, moet je wel op iets belangrijks zitten. Ze voorzien echt in een behoefte, waarschijnlijk ook in de toekomst! De opzet is heel slim: van de koks inzetten, tot manier van vrijwilligers inzetten en ook nog voedselverspilling tegengaan. Het netwerk breidt zichzelf uit: degenen die eerst hulp kregen worden later zelf vrijwilliger! Buurtmaaltijden brengt een stukje buurthuis bij je thuis. Juist in deze coronatijd is dit noodzakelijk!’

De tweede prijs was voor Stichting Asha (1500 euro). Deze vrijwilligersorganisatie van Surinaamse Hindoestanen in Utrecht bestaat al 44 jaar. Derde prijswinnaar (1000 euro) was Mannen van goede daden. Dit bewonersinitiatief verricht goede daden voor de kwetsbare bewoners van Kanaleneiland en Transwijk. De overige genomineerde organisaties waren Big Brothers Big Sisters Utrecht, Dierenweide Vleuten en Oud geleerd, jong gedaan, zij ontvingen een eervolle vermelding.
Uit de drie genomineerde vrijwilligers koos de jury Ronald Kalka als winnaar. Deze vrijwilliger in hart en nieren is al meer dan 30 jaar voorzitter van vrijwilligersorganisatie St. Asha én ook voorzitter en oprichter van voetbalvereniging Kismet. Als vrijwilliger bij de Luisterlijn (voorheen Telefonisch hulpdienst Utrecht) bood hij jarenlang een luisterend oor of advies aan mensen die niet konden slapen. Dat kenmerkt deze markante man, die zich altijd inzet voor mens en maatschappij. De jury: ‘Wat een inspiratie, deze man! Al die verschillende organisaties waar hij als vrijwilliger een bijdrage heeft geleverd en waar iedereen welkom is! Zijn vrijwilligerswerk lijkt zijn levenswerk, is hij ooit thuis? Mensen die we spraken noemen Ronald ‘onmisbaar in Utrecht', daar sluiten wij ons graag bij aan!'
De overige genomineerde vrijwilligers waren Fatima Yaakoub (Hart voor ONS allemaal) en André Hilhorst (de Tussenvoorziening). Zij ontvingen een eervolle vermelding. De bekenmaking was rechtstreek bij RTV Utrecht en de uitzending is ook terug te zien.